Lees meer!

Dit is een bijzondere Lees Meer! Het gaat immers om een verjaardagseditie. Al twintig jaar lang organiseren de Openbare Bibliotheek Brugge en het Concertgebouw Brugge samen een boekenprogramma. Om die reden krijgt het programma dit keer ook een internationaal karakter: Ann De Bie interviewt Fransman Philippe Claudel (in het Frans), Tobi Lakmaker uit Nederland en onze eigen Belgische Koen Peeters.

Koen Peeters (1959) is de auteur van een rijk en veelbekroond oeuvre. De eerste bekroning, de NCR-prijs, kreeg hij al meteen bij zijn debuut "De postbode". Zijn "Grote Europese Roman" stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs en werd in verschillende talen vertaald. Ook voor "De bloemen", "Duizend heuvels" en "De mensengenezer" ontving Koen Peeters prijzen. In het najaar van 2021 verscheen zijn nieuwste roman "De minzamen". De recensies zijn alweer lovend. Het boek onderzoekt wat er precies gebeurt bij een ontmoeting: wat geven mensen op dat moment precies aan elkaar door? Koen Peeters probeert er het onbenoembare te benoemen en dat levert magie op.

Van "De geschiedenis van mijn seksualiteit" bestaan twee versies. Bij de ene versie staat Sofie Lakmaker als auteur op de cover vermeld, op de tweede, latere, cover is Tobi Lakmaker (1994) de auteur. Dat feit laat, samen met de titel, weinig aan de verbeelding over: het gaat om een autobiografisch verhaal waarin een jonge vrouw uit Amsterdam haar proces van toegroeien naar een andere sekserol beschrijft. Het boek dook op in zowat elk eindejaarslijstje “beste boeken van 2021” van zo goed als elke Nederlandstalige tijdschrift- en krantenredactie. Het is zo goed, grappig en aanstekelijk geschreven dat het uiteindelijk over veel meer gaat dan wat de titel belooft. Of, zoals de auteur zelf zegt, het gaat over meer dan alleen maar “dat gendergedoe”. Hoog tijd dus om het ook eens over dat meer te hebben tijdens het interview!

Niemand minder dan Philippe Claudel (1962) zakt - als corona het dan nog steeds belieft - ook af naar het Brugse Concertgebouw. De Franse auteur van onder meer "Grijze zielen" en "Het kleine meisje van meneer Linh", en regisseur van "Il y a longtemps que je t’aime", komt er zijn nieuwste roman "Een Duitse fantasie" (fantaisie allemande) voorstellen. In het boek verweeft Claudel drie verhaallijnen die je als lezer doen stilstaan bij vragen als “Wie is slachtoffer, wie is dader?” en “Waar stopt onschuld en begint schuld?”. Boeiend.
Het interview tussen Ann De Bie en Philippe Claudel zal in het Frans verlopen.

Lees meer!
Datum:
27 feb. 2022
Startuur:
11:00
Einduur:
12:30
Organisator:
Openbare Bibliotheek Brugge
Locatie:
Concertgebouw Kamermuziekzaal
't Zand 34, Brugge