Leestip van Frederic Raeman

Grandioze whodunit

14 februari 2022

Nadat dé moordbrigade van begin jaren zestig een 35-tal moorden oploste, vervoegt inspecteur Compas Zeiks team. Wanneer er echter opnieuw een moordenaar toeslaat, stelt die de brigade meteen op de proef. De dader wurgde telkens z’n slachtoffer en bracht getallensymboliek aan. Speelt Übertruts’ korps kort op de bal?

Herman Brusselmans’ stijl bekoort me. Niet alles stond in het teken van de zaak. Zo geeft hij elke dialoog vorm vanuit een anekdote. Enerzijds krijg je voeling met het personage, terwijl hij anderzijds achtergrond meegeeft. Hij bouwde de spanning derhalve op, al snakte je niet naar een plotlijn.

Daarnaast kaart hij bij z’n dialogen taboes aan. Hij uit niet enkel satire, maar helpt vervolgens om die te relativeren. Ik trachtte dan ook de maatschappijbeelden naast mekaar te leggen, opdat ik de zijne zou achterhalen. Uiteraard schreef hij dit boek vanuit een andere tijdsgeest, maar dat maakt het er niet minder interessant op, integendeel. Hij groeide op in die generatie, wat de geloofwaardigheid alleen maar ten goede komt.

Kortom, de manier waarop hij vertrekt vanuit een anekdote, daarbij voeling creëert met het personage en achtergrond meegeeft, terwijl spanning opbouwt, maar er ook nog eens in slaagt om satire erachter te verschuilen, is ongekend.

Leestip van Frederic Raeman

Titel:
Zeik
Auteur:
Herman Brusselmans
# pagina's:
189
Sfeer:
meeslepend

Gerelateerde leestips