Sacha Bronwasser, Elvis Peeters en David Pefko binnenkort in het Concertgebouw

13 mei 2024

Op 26 mei kan je weer genieten van een nieuwe editie van Lees Meer! in het Concertgebouw. Deze keer van de partij: Sacha Bronwasser, Elvis Peeters en David Pefko!

David Pefko steelt je hart met de twee Joodse tienerbroers, Levi en Ze’ev, die in “De Gebroeders Maxilari” tijdens de zomer van ’99 een diamantroof uit het nazitijdperk proberen op te lossen. De holocaust en oorlogsmisdaden, opgroeien in een armoedig milieu, depressieve moeder, afwezige vader. Dit boek had makkelijk in kommer en kwel gedrenkt kunnen zijn, maar Pefko maakte er net het omgekeerde van. Het werd een hilarische schelmenroman, een avontuurlijk jongensboek, waarvan je wou dat je het nooit uit kon hebben.
“De Gebroeders Maxilari” is Pefko’s vijfde roman. Met “Het voorseizoen” won hij in 2012 o.a. de Gouden Boekenuil. Hij schreef ook al columns voor o.a. De Morgen en De Standaard. Zijn vreemde familienaam (voor een Nederlander althans) heeft hij te danken aan zijn Griekse vader.

De vaste bezoekers van Lees Meer! vragen zich al jaren af waarom er eigenlijk drie zeteltjes op het podium staan als Ann De Bie de auteurs toch telkens één per één op het podium vraagt (en twee zeteltjes dus eigenlijk zouden volstaan). Met Elvis Peeters wordt dat mysterie voor eens en voor altijd opgelost! Want Elvis Peeters is eigenlijk een schrijversduo bestaande uit Jos Verlooy en zijn echtgenote Nicole Van Bael. Samen schreven ze “De tijden”, een zogeheten generatieroman. Peeters beschrijft drie generaties, drie tijdsgewrichten, elk met hun eigen problematiek. En de hunkering naar liefde die de generaties overstijgt.
Die drie zeteltjes op het podium? Die staan daar al jaren om nu eindelijk Elvis Peeters eens in stijl te kunnen ontvangen!

Op 13 mei wordt de laureaat van de Libris Literatuurprijs 2024 bekendgemaakt en “Luister” van Sacha Bronwasser is een van de zes boeken die nog kans maken. Het juryrapport omschrijft “Luister” als “ongewoon spannend, psychologisch heel sterk, en [met] verschillende lagen. Het gaat over framing, over coming-of-age, identiteit, gefnuikte ambities en het noodlot, over bekijken en bekeken worden, over het verschil tussen kijken en zien. En over vertellen. De lezer moet luisteren. Daar krijgt die lezer dan wel een magistrale, meeslepende roman voor terug.”
Naast schrijver is Sacha Bronwasser ook kunsthistoricus, curator en spreker. “Luister” is haar tweede roman.

Ook nog leuk om mee te geven: boekhandel De Reyghere verloot van elk boek een exemplaar onder de aanwezigen. Met wat geluk ga je dus naar huis met een gratis boek. Dan moet je wel eerst een ticketje kopen voor het boekenprogramma.