Denia Peeters

Hoi! Ik ben Denia, boekenverslinder pur sang. Toen ze me als kind vroegen wat ik later wilde worden, was mijn antwoord steevast "actrice en bibliothecaris". Hoewel ik een natuurlijk gevoel voor drama en improvisatie heb, ben ik nog steeds geen actrice geworden, tenzij thuis achter de poppenkast. Ik heb gelukkig wel mijn weg naar de Bibliotheek in Brugge gevonden waar ik sinds 2020 met heel veel plezier werk. Ik heb Antwerpse roots, ben getrouwd met een Bruggeling en onze dochter is Gentenaar. Samen houden we ervan om de wereld te verkennen, via het lokale eten, door toevallige ontmoetingen met mensen en door onbekende landschappen te verkennen. Het eerste wat bij mij wordt ingepakt in de reistas is een goed boek als reiscompagnon.
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn grootvader was toen ik hem kende een gepensioneerd krijgsgevangene en fabrieksarbeider. Ik herinner me nog dat ze in een piepklein huisje woonden, zonder centrale verwarming, waar de kolenkachel het centrum van het huis was. Hier zat hij vaak te lezen en nam hij me ook vaak op schoot om boekjes voor te lezen. Praten over de oorlog, dat deed hij niet, maar hij verslond er wel tonnen boeken over. In dat huis leefden ze heel sober, maar drie dingen waren er in overvloed: liefde, eten en boeken. Die liefde en warmte en ook de liefde voor lekker eten en fijne boeken is iets wat ik mee heb genomen uit mijn kindertijd en de vele tijd doorgebracht bij m'n "bomma en bompa".

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

Ik kom de bib of de boekhandel niet uit zonder een boek mee te nemen. Ik kan dan meestal ook niet kiezen welk boek eerst te lezen, dus ik lees ze allemaal door elkaar.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Morgana uit "Nevelen van Avalon", Dirk De Wachter, Paolo Coelho, Vasya uit "The bear and the nightingale" en Sofie uit "De wereld van Sofie" mogen al zeker aanschuiven voor een machtig avondmaal.

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

- De Alchemist van Paolo Coelho is een boek dat ik toch wel eens per jaar herlees; - De reeks van de Aardkinderen van Jean Auel.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Met iedereen die het horen wil!

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

"Vaarwel spullen" van Fumio Sasaki is het boek wat ik het vaakst heb uitgeleend. Het heeft me ook geholpen om enkel de boeken bij te houden waar ik echt blij van wordt. Én het heeft me aangezet om vaker de bibliotheek te bezoeken, waar ik nu ook met heel veel plezier werk.

Hoe kies je je volgende boek?

Op verschillende manieren: door kruisverwijzingen in een roman of door leestips allerhande. De allerbeste boeken die ik heb zijn boeken die per ongeluk in mijn handen zijn gekomen, waar ik zonder al teveel nadenken werd toe aangetrokken.

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Ik ben een echte "boekenomnivoor" met een heel breed interesseveld. Op het gebied van non-fictie kan ik mijn vingers aflikken bij het lezen van kookboeken, boeken over geschiedenis, psychologie, maatschappij-kritische boeken, filosofie en magie. In de wereld van fictie, stap ik graag in magische boeken met een historische setting, in trage filosofische verhalen en verhalen waar de psyche van de mens en het ontrafelen van onze diepst verborgen aspecten centraal staan. Ook avontuurlijke boeken waarin het hoofdpersonage al dan niet op impulsieve wijze de bekende wereld achter zich laat om de wijde wereld in te trekken kunnen me zeer smaken.

Je eigen website/vlog/facebook pagina

https://www.instagram.com/denia_elisa_trulyfoodies/

Ik lees

Boek per boek

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

fantaseren

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

leven (ezelsoren, aantekeningen, ...)


Denia Peeters

Denia Peeters

A truly good book teaches me better than to read it. I must soon lay it down, and commence living on its hint. What I began by reading, I must finish by acting. Henry David Thoreau

Enkele leestips van Denia

Ontdek enkele leestips van Denia