Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Al dan niet een page turner

16 september 2020

Bij de Australische Liane Moriarty(°1966) heb ik een dubbel gevoel. Ogenschijnlijk gaan haar vuistdikke romans (ca 500 blz.) over gewone mensen in een crisissituatie. Maar natuurlijk hebben die mensen allemaal een bijzonder kantje, of een geheim.

In 'Negen volmaakte vreemden' proberen negen mensen hun leven weer op de rails te krijgen met meditatie en mindfulness in een luxueus wellnessresort. Frances Welty, een succesvol romanschrijfster op haar retour, observeert haar medecursisten- en zichzelf- met een scherpe, vaak hilarische pen. Maar ook de eigenaresse en haar twee medewerkers houdt ze nauwlettend in het oog. Moriarty schrijft gedetailleerd, valt af en toe in herhalingen, maar omdat alle personages om beurten aan bod komen, is er genoeg variatie en leest het vlot weg. Een ontspannende page turner in deze coronatijden.

Meer moeite had ik met 'Bijna echt gebeurd'. Ook hier ontmoeten we mensen op een crisismoment in hun leven; een kinderloos echtpaar dat hun leven na een ongelukkige, ordeloze jeugd zo sober en clean probeert in te richten. Een chaotisch, vrolijk gezin met een moeder-celliste, een vader die het huishouden en de zorg voor de kinderen met passie ter harte neemt als compensatie voor een vreugdeloze job, en een super rijk, vrolijk en zorgeloos duo met een dochtertje dat verslaafd is aan lezen.

Gezin één en drie worden geconfronteerd met de eenzame dood van een buurman, hetgeen hen een schuldgevoel oplevert. De drie gezinnen vonden mekaar al eerder op een barbecue waar zich een tragisch ongeval voordoet.Het onthult een en ander over hun levens en ontregelt hun relaties

Ik had moeite om dit keer niet te skimmen bij de gedetailleerde beschrijvingen én de trage vooruitgang. Ook de voortdurend wisselende personages verwarden me, zodat ik tenslotte hun relaties noteerde en naast me hield. Maar wie niet blijft volgen, mist natuurlijk een en ander van de uiteindelijke waarheden die aan het licht komen...

Wie geduld heeft en aan ontspanning toe is, met een vleugje mysterie en romantiek, zal hier een paar uur plezier aan beleven.

Synopsis

De verhoudingen van zes volwassenen en drie kinderen zijn de dag na een gezamenlijke barbecue voor altijd dramatisch veranderd wanneer een buurman dood wordt gevonden.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Bijna echt gebeurd
Titel:
Bijna echt gebeurd
Auteur:
Liane Moriarty
# pagina's:
511 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
A.W. Bruna Uitgevers
ISBN:
9789400508378
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schuld