waar narcisme kan toe leiden.
DE DAG DAT IK MJN NAAM VERANDERDE Bibi Dumon Tak
Bibi Dumon Tak kende ik als jeugdboekenschrijfster. Zij presenteert haar non-fictie dierenboeken als spannende verhalen en dat bracht haar niet alleen een gouden griffel ( Winterdieren 2012), verschillende zilveren griffels, maar in 2018 ook de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur op.
De dag dat ik mijn naam veranderde (2020) -haar vierde boek voor volwassenen-
is een autobiografisch verslag van het gevecht tegen haar woede en onmacht na de dood van haar zus. Tussen die woede door – die zich volledig richt tegen de dominante, onredelijke en bij momenten gewelddadige echtgenoot- roept ze met een liefdevolle en bewonderende pen haar dode zusje ‘Lize’ weer tot leven. Hoe dat slechthorende zusje zich volhardend een weg baande naar haar doel, en tenslotte als psychologe zelf kinderen met moeilijkheden kon helpen. Hoe ze na haar scheiding vocht voor haar twee kinderen, hoe ze geveld werd door kanker, maar opnieuw zonder compromis de strijd aan ging. Hoe ze troost vond in haar speciale band met paarden…
In het boek doorworstelt de auteur haar persoonlijke pijn, verdriet en haat tegen de man van wie ze de naam niet meer wil noemen. Die man bekomt dat zij volledig afgesneden wordt van de familie, zelfs aan vaderskant. En zeker van de zoontjes van haar zus. Vandaar dat ze besluit om haar naam te veranderen.
In gesprekken met een psychologe die haar daarbij moet helpen, probeert ze nog de ‘andere zijde van de pannenkoek’ te zien, de kant van Lizes ex- echtgenoot dus, maar daar slaagt ze uiteindelijk niet in.
Dit verhaal schreef Bibi Dumon Tak heel behoedzaam, vertelt ze in interviews. De personages krijgen fictieve namen, zoals ook sommige feiten even anders ingekleurd worden, zodat ze niet op pure non-fictie gepakt kan worden.
Dat haar verhaal deels geschreven is als brieven of gesprekken met haar dode zus, maakt het voor de lezer zeer intens. Je wordt meegezogen in het verdriet, de woede, de frustraties en je leest verder in onmacht.
En eigenlijk wil je die andere kant van de pannenkoek ook wel eens zien, niet geschreven door een gefrustreerde, echtgenoot, maar door een professionele psycholoog die dit narcisme doorgrondt….
Geen roman, wel een heel confronterend boek dat je verwart en je met groot ongemak achterlaat, maar dat je uitgelezen wil hebben.
In boekenvriendschap, Jet
Synopsis
Als Anna haar zus Lize verliest aan kanker , doet zij er alles aan om contact te krijgen met Lize's zoons, maar wordt ze geremd door de ex-man van Lize en de vreemde verwikkelingen in haar familie.