Cecile Manhaeve
Leestip van Cecile Manhaeve
Lezen om te ontdekken!

Thema: migratie en Italiaanse kolonisatie

19 augustus 2020

Ilaria, hoofdpersonage, is onderwijzeres en kritisch burger uit een bourgeoisfamilie in Rome. Op een dag vindt ze bij haar thuiskomst een zwarte jonge man bovenaan de trap bij haar appartement. Hij vertelt haar dat zij zijn tante is, zijn naam is Shimeta Profeti, zijn vader Atillio Profeti die tijdens de kolonisatie Eritrea en Ethiopia gestationeerd was en samenwerkte met een antropoloog. Ze kan hem niet geloven maar toch valt ze voor zijn verhaal en is bereid om hem te helpen om asiel te verkrijgen in Italie. Hij kwam in Italie terecht via Lybie en een boottocht over de zee tot in Lampedusa.

Het donkere verleden van Atillio Profeti wordt uitgespit door Ilaria en brengt haar in het koloniaal verleden van haar land en haar vader. Zij bekijkt het ganse verhaal vanuit haar standpunt. Shimeta vertelt het vanuit zijn standpunt en de impact de kolonisatie heeft op zijn leven en dat van zijn lotgenoten.

Het boek is sterk aanbevolen, vlot geschreven en een boeiende verhaallijn en komt tot een verrassend eind dat je helemaal onderuit haalt.

Synopsis

Als een vrouw in 2010 in Rome voor haar deur een Ethiopische vluchteling aantreft die zegt dat hij haar neef is, is dat het startpunt voor een onderzoek naar het koloniale verleden van Italië.

Cecile Manhaeve
Leestip van Cecile Manhaeve
Lezen om te ontdekken!

De lange weg naar Rome : roman
Titel:
De lange weg naar Rome : roman
Auteur:
Francesca Melandri
# pagina's:
527 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Cossee
ISBN:
9789059367784
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Koloniale tijd