Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Bijzondere rechtbank thriller

19 juni 2020

Dokter Stig Ahlin werd dertien jaar geleden tot levenslang veroordeeld voor de moord op de vijftienjarige Katrin Björk. Sinds dag één beweert hij onschuldig te zijn.
Sophia Weber is strafpleiter en wordt door Hans Segerstad, emeritus hoogleraar, benaderd met de vraag om de zaak van Stig Ahlin te bekijken en een herziening aan te vragen. Aanvankelijk is Sophia er niet zo voor te vinden, in Zweden is het namelijk bijna onmogelijk om een herziening te krijgen en zeker wanneer het vonnis zo lang geleden werd uitgesproken. Een herziening is in feite nog maar een enkele keer door het hooggerechtshof aanvaard. Uiteindelijk beslist Sophia om er toch op in te gaan, maar hoe dieper ze zich in de zaak gaat vastbijten, hoe groter de weerstand van de buitenwereld lijkt te worden. Niet alleen de publieke opinie kant zich tegen haar, maar ook haar directe omgeving zoals haar vrienden en familie. Dreigmails worden dagelijkse kost voor haar. Maar niet alleen Sophia krijgt het moeilijk, ook Stig begint problemen te krijgen in de gevangenis.

Malin Persson Giolito kennen we nog van In dromen lieg je niet die verfilmd werd door Netflix als de serie Quicksand. Haar nieuwste thriller Als de twijfel toeslaat brengt ons net als In dromen lieg je niet een bijzonder nordic noir verhaal. Het is bovendien het tweede boek in de serie met Sophia Weber, maar je kan het boek makkelijk als standalone lezen.

In verschillende hoofdstukken volgen we afwisselend enerzijds Sophia Weber in haar juridische zoektocht naar hiaten in het onderzoek naar de moord op Katrin Björk en keren we anderzijds terug in het verleden naar het oorspronkelijke politieonderzoek naar de moord. Op deze manier blijft de spanning in het verhaal, iedereen is vanaf pagina één in de ban van Katrins moord, een vijftienjarige modelstudente. Wie zou haar nu iets willen aan doen, een onschuldig jong meisje?

Maar de zoektocht naar Katrins moordenaar staat helemaal niet centraal in het verhaal, we weten reeds dat Stig Ahlin hiervoor veroordeeld werd en levenslang opgesloten zit in de gevangenis. Nee, in Als de twijfel toeslaat wordt er op zoek gegaan naar bewijzen om zijn eventuele onschuld te bewijzen en naar dwalingen in het rechtssysteem. Vooral naar dit laatste gaat er veel aandacht toe en is dan ook het hoofdthema van het boek. Hoewel de auteur als voormalige advocate een sterke juridische achtergrond heeft, staat het boek niet bol van termen die te technische zijn voor leken en wanneer deze wel gebruikt worden, zullen deze in klare duidelijke taal uitgelegd worden, zodat het geheel leesbaar is voor een breder publiek zonder een grote juridische kennis. Hierdoor had ik als lezer het gevoel iets bij te leren over rechtszaken en hoe advocaten zich voorbereiden om hun zaken te bepleiten.

Malin neemt ook hier weer, net als in haar andere boeken, het rechtssysteem op kritische wijze onder loep. Persoonlijk vind ik het gedurfd hoe de auteur geen blad voor de mond neemt en aan de hand van haar boek het Zweedse rechtssysteem hekelt. Bovendien zal zij ook net zoals in In dromen lieg je niet de media met de vinger wijzen en kritiek uiten op de manier waarop de publieke opinie beïnvloed wordt door hun mediaberichten. Het voelt aan alsof we dagelijks door hen gebrainwasht worden. We krijgen zeer veel stof tot nadenken voorgeschoteld en na het lezen zal je alles nog eens goed moeten laten bezinken.

Via de vrouwelijke protagonist Sophia Weber zal Malin ook aantonen hoe het is om als vrouw te werken in de juridische sector die nog steeds grotendeels een mannenwereldje is. Zijzelf heeft in het verleden als advocate hier ook mee te maken gehad en slaagt er dan ook in om dit op een correcte en subtiele manier weer te geven, zonder er een overdreven feministisch pamflet van te maken.

Verder zijn de personages met veel zorg uitgewerkt, en net als in Malins vorige boek heb ik het gevoel dat niet alles over hen wordt prijsgegeven, er hangt iets mysterieus over hen heen. Hierdoor werd ik enorm geprikkeld om verder te lezen, ik wilde steeds meer weten over Sophia, Stig Ahlin en alle andere personages, wie zijn ze, wat is hun agenda, wat weten we nog niet over hen, wat zijn hun geheimen… ? Tot de allerlaatste pagina vroeg ik me af of Stig inderdaad schuldig was aan de moord, aan de incest, ...... Wat had hij te verbergen?

Het boek bevat verscheidene onverwachte wendingen, net als je denkt dat het verhaal rustig verder zal kabbelen, gebeurt er weer iets dat inslaat als een bommetje en je achterover in je leesstoel doet slaan. De uiteindelijke plot is dan ook zeer onverwacht te noemen, ik was zo in het verhaal verdiept dat deze precies een ontnuchterende klap in mijn gezicht leek. Dit had ik niet zien komen.

Als de twijfel toeslaat kruipt onder je huid en je zult er nog lang over nadenken na het lezen ervan. Een originele, knappe thriller en ik kan niet wachten tot de volgende Sophia Weber vertaald wordt naar het Nederlands. Een verdiende 5 sterren! *****

https://perfecteburen.nl/review/33981/

Synopsis

Een advocate wordt gevraagd om de herziening van het proces van een dokter die 13 jaar eerder werd veroordeeld voor een moord.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Als de twijfel toeslaat
Titel:
Als de twijfel toeslaat
Auteur:
Malin Persson Giolito
# pagina's:
478 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044543063
Materiaal:
Boek