Leestip van Shavawn Somers

3 dingen die je nog niet wist over Anna Karenina

16 september 2020

De wereldberoemde roman van Tolstoj dateert al van 1877. Toch blijft het boek een aanrader! Hieronder deel ik 3 dingen die ik van Anna Karenina leerde die niemand me op voorhand vertelde en die jou misschien ook zullen overtuigen.

Anna Karenina is… een lijvig ding, zo sterk als een Hollandse komkommer

Anna Karenina telt zo'n 1000 pagina's, afhankelijk van de versie die je leest. Er bestaan inmiddels verschillende vertalingen en hedendaagse adaptaties, maar het moet gezegd: het is een lijvig ding. De Russische beau monde hield er een aparte levensstijl op na en dat vertaalt zich ook in de formuleringen en beschrijvingen.

Toch leest het boek verrassend vlot. De kwinkslagen kloppen, het sarcasme en de roddels van toen gelden ook nog vandaag en de lange beschrijvende passages worden vlot afgewisseld met realistische gesprekken tussen de personages.

Hier en daar springen ook enkele aparte zinnen in het oog: "Door gymnastiseren en een goede lichaamsverzorging had hij zijn krachten zodanig weten op te voeren, dat hij, niettegenstaande de onmatigheid, waarmee hij zich aan de genoegens overgaf, fris en sterk was als een glanzende, groene Hollandse komkommer."

Anna Karenina… is omringd door meer dan enkel sidekicks

De roman vertelt uiteraard het verhaal van Anna's liefdestwist. Haar keuze voor legerofficier Wronski plaatst haar in een verscheurende positie. Maar guess what, het verhaal gaat verder dan dat. Tolstoj brengt een hele schare personages ten tonele en bij elk van hen kan je een duidelijk beeld vormen. Naast Anna's verhaal, volg je ook dat van haar broer Oblonski, zijn beste vriend Lewin en Kitty, Oblonski's schoonzus en de vrouw waar Wronski aan het begin van de roman mee flirt.

Persoonlijk vond ik Lewins personage een pak boeiender. Hij biedt een verfrissende kijk op de opvattingen van andere personages en stelt daarbij zichzelf ook in vraag. Zo worstelt hij met het beheer van zijn velden en de boeren, zijn geloof en zijn verhouding ten opzichte van anderen.

Anna Karenina… is ook maar een mens

Het zou je verbazen, maar Anna Karenina is ook maar een vrouw van vlees en bloed. Ze is jaloers op de vrijheid van haar minnaar Wronski. Hij kan als man nog steeds uitgaan, terwijl zij gevangen zit in haar ivoren toren. En ze is verteerd door schuldgevoel omdat ze haar zoon achterliet. Hierdoor gaat ze Wronski verwensen, beeldt ze zich dingen in en wordt ze verbitterd. Geregeld vliegt ze uit naar haar omgeving. Kortom, Anna is niet perfect en dat is oké. Hoewel het leidt tot een reeks desastreuze beslissingen, zijn het haar eigen keuzes die op het einde van de rit haar lot bepalen.

Synopsis

Een vrouw verlaat haar gezin en gaat in vrije liefde met haar minnaar leven, maar blijkt niet opgewassen tegen de spanningen.

Leestip van Shavawn Somers

Anna Karenina
Titel:
Anna Karenina
Auteur:
Lev N. Tolstoj
# pagina's:
937 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Van Oorschot
ISBN:
9789028280342
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Adel ; Rusland ; 19de eeuw