Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

stukje onbekende geschiedenis

26 juli 2021

Er zijn reeds heel wat boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog en wanneer eentje afwijkt van de thema’s Joden en Duitsland vind ik het altijd interessant. Gezien deze boeken meestal over een stukje geschiedenis gaan waar ik nog niet zo bekend mee ben. Toen ik hoorde over De kinderkolonie was ik onmiddellijk getriggerd door de korte inhoud op de backcover. Het boek gaat namelijk over kinderen die van de Italiaanse kolonie Libië naar hun moederland Italië gestuurd werden op de vakantie in de zomer van 1940, dit op bevel van Il Duce , Mussolini. Hier had ik nog niet over gehoord en was dan wel benieuwd naar het verhaal. Hopelijk zou de auteur zich aan de feiten houden.

De drie zusjes Sarah, Angela en Margherita hebben een zorgeloze jeugd. Hun ouders proberen om een nieuw leven op te bouwen op de Italiaanse kolonie. Maar dan worden de kinderen opgeroepen door Il Duce om in de zomer van 1940 op vakantie te gaan naar Italië om zo hun moederland beter te leren kennen. Ze komen terecht in een fascistisch kamp in Toscane, maar wanneer tijdens hun verblijf de oorlog begint kunnen ze na de vakantie niet terug naar Libië. Maanden worden al snel jaren. Hierdoor groeien de drie zussen op in het kamp, wat een grote stempel op hun drukt. Zullen ze nog ooit hun ouders terugzien? En vooral welke invloed heeft het kamp op hun jonge leven?

Samen met Manuela Piemonte maken we als lezer een bijzondere tijdsreis naar een stukje vergeten geschiedenis. Het boek is dan ook een aanrader voor liefhebbers van historische romans. Na het lezen van dit boek ben ik direct meer informatie gaan opzoeken over dit thema. Met haar boek De Kinderkolonie probeert de auteur vooral een weergave te brengen van hoe het was om als kind in 1940 op vakantie gestuurd te worden naar het fascistische thuisland, waar ze terecht kwamen in een kamp waar ze alleen maar regeltjes moeten opvolgen. Alles wordt vanuit het standpunt van de drie zussen verteld en in hun eigen woorden. Hierdoor komt het verhaal soms wat kinderlijk over. Anderzijds is het natuurlijk wel een interessante invalshoek. Het voelt echter aan, het is precies alsof we terug gekatapulteerd worden in de tijd: we zijn terug een tiener en bevinden ons in 1940. Aanvankelijk zie je dan ook als door de roze bril van kinderlijke naïviteit. Maar de kinderen worden sterker en beginnen doorheen de jaren de waarheid te zien: het kamp met de vele strenge regeltjes en het lopen binnen het harnas van het fascistisch Italië. Maar toch... ergens mis je als lezer op deze manier de achtergrond om het verhaal beter te kunnen plaatsen. Er is maar weinig geweten over dit thema en voor heel wat lezers zal het ook volledig nieuw zijn, daarom had wat extra informatie een meerwaarde geweest.

De auteur had dit makkelijk kunnen verwerken in haar verhaal aan de hand van een alwetende verteller. Het gevoel dat ik iets mistte, zette mij aan om verder te lezen, steeds dacht ik dat het nog zou komen, tevergeefs. Het verhaal speelde zich grotendeels af in het kamp waar de kinderen op zomervakantie waren, gevuld met alle regeltjes en hun dagelijkse taken. Op de duur werd dit dan ook wat langdradig. Als lezer zou je makkelijk 100 pagina’s kunnen overslaan om daarna het verhaal makkelijk verder te kunnen vervolgen. Best wel zonde, gezien het zeer interessante onderwerp.

Het boek is dan ook eerder een coming of age verhaal in plaats van een historisch roman, gezien vooral het volwassen worden van de drie zussen in de schijnwerpers wordt gezet. Het boek gaat vooral over Margherita, Angela en Sara en hun jaren in het kamp waar ze behandeld worden als een ‘’nummer’’.

De kinderkolonie is een mooie roman, maar het voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen van een historische roman. 3 sterren ***

Synopsis

Wanneer drie zusjes in 1940 in een Italiaans vakantiekamp belanden, blijkt al snel dat ze onderdeel zijn van de propagandamachine van dictator Mussolini waaruit ontsnappen onmogelijk is.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De kinderkolonie
Titel:
De kinderkolonie
Auteur:
Manuela Piemonte
# pagina's:
330 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026351044
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Italië ; 1930-
Aanbevolen voor:
droevig

Gerelateerde leestips