Leestip van Siebe Naeyaert

De beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend

10 februari 2023

De tranen van Kuif den Dolder, de beste voetballer die Nederland ooit gekend heeft. De schrijver heeft een aparte manier toegepast die me zeker heeft aangesproken in dit boek. Hij gebruikte namelijk conversaties tussen de schrijver en personen die voorkomen in het verhaal. Deze gesprekken worden voorgesteld als een soort interviews. Die worden vooral afgelegd met de ploegmaten van Kuif en gaan over over zijn situatie in de ploeg en over zijn gekke besluit over de transfer naar AC Milan.

Op een dag toen hij naar een training ging kijken van de ploeg Uffelte kwam er plots een bal op hem af en legde hij deze perfect stil aan zijn voet. Het indrukwekkende hieraan is dat hij hiervoor helemaal nog nooit een voetbal had aangeraakt. De coach, Dolf Seegers, zag meteen dat Kuif een natuurtalent is en vroeg of hij niet wou komen spelen. Zijn medespelers zitten wel steeds op zijn kap. Mijn veronderstelling is dat ze dit doen uit jaloezie om Kuif zijn talent. Anneke Veldkamp is ook een belangrijk personage voor Kuif. Zij is de eigenares van een dierenwinkel. Hierdoor zijn ze in contact gekomen en ging ze veel mee naar de trainingen van Kuif. Zij was ook diegene bij wie hij huilde over het pesten. Hiernaar verwijst de titel van het boek ook.

Al snel werd Kuif opgemerkt door grote namen in de voetbalwereld. Hij werd gescout door AC Milan, maar hij weigerde het bod. De vertegenwoordigers van Milan voelden zich vernederd. Ik vond dit ook een aparte keuze, want zo een kans krijg je geen tweede keer. Aan de andere kant snapte ik het wel: hij wou met zijn voetjes op de grond blijven en wou alleen voetballen voor zijn plezier en niet voor het geld. Na dit 'transferschandaal' ging het steeds bergaf voor Kuif. Hij deed niet wat de sponsors vroegen en kwam ook veel niet opdagen naar matchen en trainingen. Op een dag was hij dan ook spoorloos verdwenen. Een open einde vind ik persoonlijk altijd leuk aan een verhaal.

Het verhaal is zeker aan te raden aan mensen die een roman willen lezen over sport, want zoveel romans bestaan hierover niet echt. Ikzelf ben ook een voetballer en daardoor was het boek heel meeslepend.

Synopsis

De verdwijning van de misschien wel beste voetballer van Nederland is voor alle betrokkenen een raadsel.

Leestip van Siebe Naeyaert

De tranen van Kuif den Dolder
Titel:
De tranen van Kuif den Dolder
Auteur:
Nico Dijkshoorn
# pagina's:
191 p.
Genre:
Romans,
Satiren
Uitgeverij:
Olympus
ISBN:
9789046706176
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Voetbal, Platteland ; Nederland
Aanbevolen voor:
hilarisch,
meeslepend,
droevig

Gerelateerde leestips