Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Prachtig boek.

19 juni 2020

De vondeling gaat voornamelijk over Agnes, Lima en Joop, Anges haar vader. Lima is Agnes geadopteerde dochter uit China. Anges’ vader ligt op sterven en dat brengt heel wat te weeg in hun leven. Vroeger hield hij ook ontzettend veel van haar, maar sinds haar 8 jaar lijkt dat precies niet meer zo te zijn. Hoe komt dat toch? Het brengt meerdere onderwerpen naar boven, wereldoorlog twee, Lima’s adoptie en familiezaken. Maar ook, hoe ga je om met verschillende soorten verliezen?

De flap doet uitschijnen dat het lijkt op een historische roman, maar het is echt zoveel meer dan dat want het is slechts een onderdeel ervan. De tweede wereldoorlog heeft zeker Agnes’ vader gevormd en de reden daarvoor… Gewoon het boek lezen en dan snap je vast wat ik hiermee bedoel. Het historische in dit boek heeft het zeker en vast rijker gemaakt qua verhaal.

Een ander pluspunt over deze roman is de diversiteit. Lima is geadopteerd en is dus van Chinese orgine. Adoptie wordt ook zeer mooi besproken, onder meer hoe het is als vrouw om je moeder te voelen over een kind dat eigenlijk niet de jouwe is. Zoveel rauwe emoties zitten in dit boek wat dat betreft en dat is zeer mooi om te lezen. Nog een diversiteit punt is dat Lima half doof is. Dit is goed aan bod gebracht in het verhaal, maar om even kritisch te zijn, mochten de moeilijkheden daarvan iets meer doorheen het verhaal komen. Niettemin is het echt wel goed gedaan.

De schrijfstijl. Hier zijn geen woorden voor te vinden want dat kan het niet evenaren aan de mooiheid ervan. Eva Maria Staal schrijft prachtig. Heel het boek heeft een enorm mooi taalgebruik met prachtige zinnen. 12 post-its heb ik gebruikt om mooie stukken aan te duiden. Om iemand te zijn die dat niet vaak doet is dit enorm veel. Dit bewijst voor mij ook nogmaals hoe mooi dit boek is! Een voorbeeld van het prachtig taalgebruik:

Je moet proberen te kijken en te luisteren naar wat iemand wil. Sommige mensen zien alleen wat ze zelf willen bereiken. Die zien het niet als het leven van een medemens hier klaar is; als een doel is bereikt, of juist niet, bijvoorbeeld als diegene niet verwoord krijgt wat nog gezegd had moeten worden, en daardoor moe is, te moe.
– Pagina 214

Het hele verhaal is werkelijk zo mooi. Van begin tot einde leef je mee met de personages en hun soorten pijn, vreugde en verdriet. Het neemt je helemaal in beslag en laat je de dagen nadat je het uit hebt, zeker niet met rust. Je blijft erover nadenken. Een zeer emotioneel verhaal, maar toch ijzersterk. Want het is niet omdat de personages in zekere zin op hun manier afzien, dat ze niet sterk zijn. Vooral Lima is in mijn ogen de sterkste en ook mijn meest favoriete personage. Hopelijk bekoort deze roman jou ook zo.

We waren elkaars fatale ongeval. En mijn moeder werd de takelwagen.
– Pagina 65

Eerlijk, dit zou wel eens een boek kunnen zijn dat op het einde van 2020 in mijn top 10 lijst komt te staan. Het sleurde me mee in het verhaal, ik leefde ontzettend hard mee en wou het niet eens in één keer uitlezen omdat ik er langer van wou genieten. En als een boek dat met mij kan doen, kan je er zeker van zijn dat het een nieuwe favoriet is. Het zal dan ook helemaal niet tot een verassing komen dat ik het vijf sterren geef. Lees dit verhaal. Alsjeblieft.

Synopsis

Een vrouw gaat op zoektocht naar het oorlogsverleden van haar vader en wat dat verleden betekend heeft voor de familiebanden.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

De vondeling
Titel:
De vondeling
Auteur:
Eva Maria Staal
# pagina's:
263 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044634761
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vader-dochterrelatie