Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Young adult waar meisjes bij wegdromen ****

19 juni 2020

In Coroa leidt Hollis Brite een luxe leventje, samen met haar ouders leeft ze in Keresken kasteel waar ze samen met de andere jonge dames van adel de aandacht van koning Jameson probeert te trekken. De koning is namelijk op zoek naar een geschikte huwelijkskandidate, wat niet zo simpel lijkt te zijn want nog geen enkel meisje heeft hem langdurig kunnen bekoren. Maar dan ontdekt hij Hollis, ze valt onmiddellijk bij hem in de smaak. Aanvankelijk is zij in de wolken dat koning Jameson haar het hof maakt en dat zij zijn uitverkorene lijkt te worden. Maar ze krijgt ook veel tegenkantingen van de ouderen en moet zich steeds bewijzen dat zij koningin waardig is.

In Isolte, het buurland van Coroa, heerst de wrede koning Quinten. De familie Eastoff houdt het niet meer en beslist om naar Coroa te vluchten. Wanneer Silas Eastoff en Hollis elkaar ontmoeten verandert er veel, want Hollis zal zich beginnen afvragen of dit wel echt is wat ze wil, is het leven aan het hof wel zo mooi als ze zich had voorgesteld en wil ze überhaupt wel het leven van een koningin leiden?

Met de ‘Selectie’-serie, waarin we America Singer en prins Maxon leerden kennen, schreef Keira Cass een young adult serie waar we allemaal bij wegdroomden. De serie werd in een korte tijd een wereldwijde bestseller! Hierna kwam Siren, die net als de Selectie-serie over de toonbanken vloog. De boeken van Keira werden een heuse hype, niet alleen onder de jongeren, het doelpubliek van haar boeken, maar ook volwassenen genoten ervan.

Nu is Keira Cass eindelijk terug en leren we nieuwe personages kennen zoals Hollis Brite, koning Jameson, de Eastoff familie, Delia Grace en Nora. De Selectie- serie vond ik een echte topper, Siren kon mij iets minder bekoren en reikhalzend keek ik dan ook uit naar De Beminde. Zou het evengoed of zelfs nog beter worden dan de Selectie- serie, of zou ik het terug minder vinden zoals Siren?

In een kort voorwoord spreekt de auteur haar lezers rechtstreeks aan in de vorm van een lieve brief, hierin maken we op een leuke manier reeds kennis met enkele personages en komen we ook te weten dat het verhaal zich zal afspelen in een fictieve wereld ergens in de zestiende eeuw. Na het lezen van deze korte inleiding begin je als lezer al onmiddellijk weg te dromen over het koninkrijk Coroa met zijn knappe koning Jameson en de adellijke dames die om zijn hand strijden.

Aanvankelijk lijkt De Beminde een magisch, romantisch verhaal te zijn: de knappe koning Jameson wordt verliefd op de mooie Hollis en voor haar is het een droom die eindelijk uitkomt: zij zal de koningin van het koninkrijk Coroa worden. In het eerste deel van het verhaal leren we Coroa kennen met zijn gebruiken, intriges en vele roddels. Omdat we in dit deel vooral kennismaken met het koninkrijk Coroa zelf waren er bijna gaan spannende wendingen en verslapte het mijn aandacht toch wel af en toe. Alles lijkt er pracht en praal, Hollis leidt een leventje waar de meeste meisjes van haar leeftijd van dromen. Maar dan, vanaf het tweede deel van het verhaal, slaat alles om. Het lijkt niet allemaal rozengeur en maneschijn te zijn, geld en rijkdom maken niet altijd gelukkig. Hollis moet een keuze maken die de rest van haar leven zal bepalen en eindelijk komen er vele onverwachte plotwendingen waardoor de spanning te snijden wordt. Keira heeft een vlotte pen en een luchtige schrijfstijl en net zoals haar voorgaande boeken zal De Beminde niet alleen het doelpubliek van young adults bekoren, maar ook (jong)volwassen. Door de keuzes die Hollis moet maken creëert de auteur veel diepgang bij haar personages en net wanneer we denken Hollis te kennen als dat irritante verwaande nestje, wordt het roer omgegooid en zien we wie de echte Hollis is en dit is zeker niet het verwende prinsesje die we aanvankelijk dachten dat zij was. De Beminde is de perfecte mix tussen romantiek en coming of age. Bovendien hoe verder je vordert in het verhaal, hoe sneller het gaat mede door vele onverwachte plotwendingen. Heel wat van deze wendingen zie je ook totaal niet aankomen, wat het extra spannend maakt.

Net als de vorige boeken van Keira Cass is De Beminde niet alleen een boek voor young adults maar ook volwassenen zullen er van kunnen genieten en wegdromen. Het lijkt wel een middeleeuws sprookje die in een modern jasje is gestoken. Het kwam iets trager op gang dan de Selectie-serie waardoor ik in het begin af en toe mijn aandacht wat kwijt was. Maar eenmaal je volledig in het verhaal zit, kan je het onmogelijk opzij leggen, wat een verrassende plotwendingen. Vol spanning kijk ik toch al uit naar het vervolg, hoe zal het verderlopen met Hollis? Vier sterren ****

https://perfecteburen.nl/review/de-beminde-keira-cass/

Synopsis

Hollis (ik-persoon) is dolgelukkig wanneer de knappe jonge koning Jameson van Coroa met haar wil trouwen. Ze geniet van alle aandacht en het luxeleven. Al snel ontdekt ze dat het leven als koningin ook een schaduwzijde heeft. Hollis moet een belangrijke keuze maken. Vanaf ca. 15 jaar.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De beminde
Titel:
De beminde
Auteur:
Kiera Cass
# pagina's:
268 p.
Uitgeverij:
Van Goor
ISBN:
9789000372751
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vorstenhuizen