Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De beste thriller van dit moment

20 augustus 2020

Er zijn maar weinig auteurs die het kunnen: via hun boeken een echt psychologisch spel spelen met hun lezers. Na zijn bestseller Dert13n is Steve Cavanagh hierin een krak geworden. Niets is wat het lijkt in zijn thrillers en voor mij is hij dan ook ‘de’ misdaad auteur van dit moment. Vol enthousiasme ben ik dan ook aan zijn nieuwste boek van de Eddie Flynn serie, Fiftyfifty begonnen.

Frank Avellino, voormalig burgemeester van New York werd vermoord. Zijn beide dochters Sofia en Alexandra bevonden zich op de plaats van het delict en beschuldigen elkaar nu van de moord.

Advocaat Eddie Flynn verdedigt Sofia en wil de waarheid achterhalen. Al snel is duidelijk dat één van hen niet de waarheid zegt en dus ook de moordenaar van haar vader is. Iedereen wordt door haar gemanipuleerd. Eddie staat voor een raadsel en zal uiteindelijk hulp krijgen vanuit een nogal onverwachte hoek.

Fiftyfifty is alweer het vijfde deel van de serie met Eddie Flynn als hoofdpersonage. Je kan elk boek van de serie makkelijk afzonderlijk lezen, omdat de personages aan het begin van elk boek nog een keertje kort geïntroduceerd worden. Maar het is natuurlijk wel leuker als je alle boeken van de serie hebt gelezen, gezien je dan ook het volledige verhaal van Eddie Flynn, die van oplichter uitgroeide naar een heel goede strafrechtadvocaat, kan volgen. Bovendien bevat Fiftyfifty enkele leuke Easter Eggs met verwijzingen naar eerder verschenen boeken van Steve Cavanagh en als echte boekenwurm is het altijd leuk om er naar op zoek te gaan.

Ergens doet het concept van deze serie mij denken aan de Duitse serie Ein fall für zwei uit de jaren ’80, waarbij een slimme advocaat samen met een privédetective misdaden oplossen. Hier is Eddie Flynn de advocaat en Harper de detective. Maar naast Eddie, Harper en Harry leren we in Fiftyfifty twee nieuwe personages kennen: Bloch en Kate Brooks. De introductie van deze twee personages geeft de serie een nieuwe dimensie, het zorgt voor een soort van evenwicht doordat er nu zowel twee mannelijke als twee vrouwelijke hoofdpersonages zijn.

Net als in Dert13n creëert de auteur ook nu weer een mind game voor zijn lezers, niets is wat het lijkt te zijn. Hoewel de hints deze keer iets duidelijker zijn en een zeer aandachtige lezer zou wel eens in het midden van het boek al kunnen inzien hoe het in elkaar steekt, zal het merendeel van de lezer echter de verborgen hints niet vinden en van de ene verrassing in de andere vallen. Het is ongelooflijk hoe Steve zijn lezers in de ban houdt en hen telkens beetneemt. De ene na de andere zeer onverwachte wending neemt plaats in een razendsnel tempo.

Maar niet alleen het thrillergehalte is hoog deze keer, de auteur gaat ook in op hedendaagse problematieken zoals die van de #metoo beweging. Via Kate zien we hoe moeilijk het is voor een vrouwelijke advocate om haar mannetje te staan in de juridische wereld, waar ze niet beoordeeld wordt op haar kennis maar op haar uiterlijk. De manier waarop ze terugvecht is schitterend! Ze is een echte vrouw met ballen en zeker een aanwinst voor de Eddie Flynn boeken. Ik kijk al uit naar de volgende boeken binnen deze serie vooral om meer over haar te weten te komen en om haar in actie bezig te zien.

Fiftyfifty is weer een ijzersterke thriller van Steve Cavanagh. Hij heeft een ijzersterke, vloeiende pen, waarbij hij thrillers schrijft met een ongelooflijk ingenieus plot. Voor mij steekt hij toch ver uit boven alle andere misdaad auteurs! 4.5 sterren voor deze Eddie-Flynn-knaller.

https://perfecteburen.nl/revie...

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Fiftyfifty
Titel:
Fiftyfifty
Auteur:
Steve Cavanagh
# pagina's:
396 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024589999
Materiaal:
Boek