Leestip van Viggo Delanghe

Een echt liefdesverhaal voor mij

27 maart 2023

“Heartstopper” is een boek geschreven door Alice Oseman, waarvan het de eerste van vier boeken is. Deze series is ook geadapteerd op Netflix voor zij die misschien minder graag lezen maar toch dit fantastisch verhaal willen volgen.

Het boek gaat over twee jongens, beide met een queer identiteit, en volgt hoe hun band opgebouwd wordt. Het toont hierbij de ups en downs van hun relatie. Wat ik zelf fantastisch vond, is dat deze opbouw niet al te snel gaat en naturel aanvoelt. Charlie werd gedwongen uit de kast te komen en Nick, een populaire sporter op school, had over hem gehoord. Dit is eigenlijk het begin plot van het verhaal. Ik denk dat deze begin situatie een perfectie is, want als iemand die zelf behoord tot de LHBTQ+ kan ik zeer goed begrijpen hoe Charlie zich voelt. Het verhaal ziet Charlie verliefd worden op Nick, ook al denkt hij dat hij geen schijn van kans heeft om zijn vriend te worden terwijl Nick worstelt met zijn gevoelens en seksualiteit doorheen het boek.

Oseman schrijft deze personages alsof ze echt kunnen zijn, waardoor je jezelf kan plaatsen in de personages. Ze voelen niet te ver gezocht of onrealistisch. De illustraties die bij het boek horen helpen je ook een beeld te geven met hoe ze er uitzien. Toch vind ik dit eigenlijk een mindere kant van het boek, want persoonlijk fantaseer ik liever zelf hoe de personages en wereld er uitzien.

Het verhaal voelt niet langdradig en ik zou met plezier de volgende delen lezen. Wanneer je dit boek leest heb je nooit het gevoel dat je niet wilt lezen. Je denkt dat je een paar pagina’s zal lezen, maar uiteindelijk heb je het hele boek uit. Het leest zeer vlot.

Het boek is dus zeker een aanrader. Het is een verhaal vol liefde, vriendschap en thema’s die zeer goed passen in onze maatschappij.

Synopsis

Charlie (14) wordt verliefd op rugbyspeler Nick (16). Charlie denkt dat iedereen intussen wel weet dat hij op jongens valt en is ervan overtuigd dat Nick hetero is. De twee worden langzaamaan vrienden. Of gebeurt er ook iets anders? Ballonstrip in zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.

Leestip van Viggo Delanghe

Heartstopper. Deel 1, Nick en Charlie ontmoeten elkaar
Titel:
Heartstopper. Deel 1, Nick en Charlie ontmoeten elkaar
Auteur:
Alice Oseman
# pagina's:
263 p. : ill., z/w
Uitgeverij:
Van Goor
ISBN:
9789000378807
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Homoseksualiteit, Jeugd, Liefde
Aanbevolen voor:
vrolijk,
hartverwarmend,
dromerig

Gerelateerde leestips