Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

mooi debuut, maar meer ook niet

29 april 2024

Het boek der deuren is het debuut van de Schotse Gareth Brown. Naast schrijven houdt hij van reizen en met zijn eerste boek neemt hij zijn lezers mee op een wel zeer bijzondere reis. Ik had veel over dit boek gehoord en de verwachtingen waren dan ook hoog.

Cassie groeit op bij haar grootvader en wanneer hij overlijdt, komt zij er alleen voor te staan. Ze verhuist naar New York waar ze een appartement deelt met haar tegenpool, de enthousiaste Izzy, die droomt van een carrière op Broadway. Cassie houdt van boeken en vindt een baan in een boekhandel. Wanneer haar favoriete klant, de bejaarde heer Webber, sterft tijdens haar shift is ze helemaal over haar toeren. Meneer Webber laat haar een bijzonder boek na: ‘Het boek der deuren’. Hiermee kan ze niet alleen deuren openen naar andere bestemmingen, maar ze kan er ook tijdsprongen naar het verleden en de toekomst mee maken. Samen met Izzy begint ze aan een ongelooflijk avontuur, waarbij ze terechtkomt in een vete tussen Drummond Fox en de ‘vrouw’ die al zijn vrienden vermoordde.

Boek der deuren is een uitzonderlijk boek en knap debuut. Bovendien heeft Gareth Brown een interessante schrijfstijl. Doch heb ik hier en daar enkele bedenkingen. Inhoudelijk maakt de auteur er nogal een rommeltje van door het verhaal onnodig complex te maken. Een sprong in het verleden binnen een eerder gemaakte sprong naar het verleden, daar moest ik toch eventjes over nadenken. Soms leek de auteur zelf de weg te zijn kwijtgeraakt binnen de vele tijdsprongen en deuren, terwijl hij net diegene is die zijn lezers doorheen het complexe web van zijn verhaal dient te leiden. Maar ook wanneer het uiterst spannend wordt, lijkt de auteur de weg plotseling kwijt te raken en maakt hij er slordige scènes van. Het is precies alsof hij te veel wil vertellen in maar enkele geschreven regels.

De personages zijn dan wel weer goed uitgewerkt. Via de tegenpolen en beste vriendinnen Izzy en Cassie belicht de auteur wat echte vriendschap is. Beide vrouwen gaan door het vuur voor elkaar! De gepassioneerde Fox Drummond vond ik het meest fascinerende personage van Het boek der deuren en wat zou ik graag in zijn geheime bibliotheek rondsnuffelen. Ik ben benieuwd van waar zijn passie voor boeken komt. Via zijn personage zal de auteur passievol Schotland dichter bij zijn lezers brengen. Tijdens het lezen kreeg ik onmiddellijk zin om het vliegtuig in te stappen om naar de Schotse Hooglanden te vliegen.

Gareth heeft een knappe schrijfstijl. Op een beeldende manier brengt hij zijn personages tot leven en kan je de setting voor je zien alsof je naar een film kijkt. Af en toe leek het boek wel een filmscript waar je favoriete auteurs de hoofdrollen in hebben. Jammer dat hij van het verhaal zelf een rommeltje heeft gemaakt, want het idee is wel geniaal en origineel.

Kortom, ik had hoge verwachtingen van Het boek der deuren en deze zijn niet helemaal vervuld. Er zit veel potentieel in het verhaal, maar de uitwerking had beter gekund en de auteur had er inhoudelijk meer mee kunnen doen. 3 sterren.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Het boek der deuren
Titel:
Het boek der deuren
Auteur:
Gareth Brown
# pagina's:
430 p.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789021039541
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Magie, Boeken, Tijdreizen
Aanbevolen voor:
griezelig

Gerelateerde leestips