Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Een persoonlijk conflict op een zoektocht door Israël-Palestina

31 mei 2021


Hier is alles veilig Anneleen Van Offel

Met haar debuutroman Hier is alles veilig is Anneleen Van Offel als literair auteur niet aan haar proefstuk toe; al eerder publiceerde ze verhalen en poëzie in literaire tijdschriften. Haar columns die ze tussen 2015-2016 schreef voor de Buren, leidden rechtstreeks tot haar debuutroman, zo lezen we in haar biografie (www.letterenhuis.be).

‘Mama, kom naar Israël’. Na die noodkreet van haar stiefzoon Immanuël vertrekt de Belgische Lydia, neonatoloog, naar Israël. Sedert zijn vertrek met zijn Joodse vader en na haar scheiding heeft Lydia de door haar ex-man geïndoctrineerde Immanuël niet meer gezien of gesproken.

Ze is te laat, in het ziekenhuis treft ze een dode en verminkte zoon aan. Dit is de start van haar zoektocht naar hetgeen voorafgegaan is, welke rol Immanuël in het Israëlische leger gespeeld heeft en hoe hij daartoe gekomen is. Ze trekt met een toeristentocht door het zwaar bewapende land, door de woestijn, naar de westelijke Jordaanoever, door de ruïnes van een verscheurd volk. Ze gaat op zoek naar Immanuëls ex- vriendin Ofra en zijn vader, om alle stukjes van de puzzel samen te leggen.

Op haar tocht is het Palestijns- Israëlische conflict manifest aanwezig, niet in het minst door de boeiende, gedetailleerde beschrijvingen van het land waardoor de roadtrip haar voert. en de mensen die ze ontmoet.

Maar belangrijker in de roman is de vraag naar menselijke drijfveren en conflicten, geconcentreerd rond haar stiefzoon Immanuël. De poging tot inleving van Lydia, zowel in het land als in het verleden van haar stiefzoon, zet tot denken aan.

Een bonus is de rijke taal, de beeldrijke en gevatte beschrijvingen, de precieze formulering.

Een auteur om te noteren voor meer!

In boekenvriendschap, Jet

Synopsis

Een vrouw gaat in op de noodkreet van haar stiefzoon in Israël, maar ze komt te laat; vervolgens maakt ze een roadtrip door het land, op zoek naar antwoorden.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Hier is alles veilig : roman
Titel:
Hier is alles veilig : roman
Auteur:
Anneleen Van Offel
# pagina's:
237 p. : kaart
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
ISBN:
9789048853014
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moeder-zoonrelatie
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch

Gerelateerde leestips