Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Onverwacht boeiende Chicklit

29 september 2020

Lucinda Riley De zeven zussen MAAN

Nooit gedacht dat ik zou bladeren in een met gouden sticker gemerkte ‘nummer 1 bestseller’. ‘Chicklit’? Maar dat bladeren werd lezen, en Lucinda Riley met Maan liet me een aantal dagen niet los. Die ‘paar dagen’ waren ook wel nodig, want het boek telt 606 pagina’s…

Eventjes scrollen leerde me dat Maan het vijfde boek is in de reeks De zeven zussen. Zeven meisjes uit alle uithoeken van de wereld die na hun adoptie door ‘Pa Salt’ samen opgroeien in een prachtig landhuis aan het meer van Genève. Na zijn dood bevat een achtergelaten brief voor elk van hen enkele tips die hen naar hun afkomst moeten leiden. Goed voor zeven lijvige boeken van de Ierse Lucinda Riley dus.

In Maan vertrekt zoöloge Tiggy (voluit Taygete naar een maan van Saturnus- vandaar de titel- en eén van de Pleyaden uit de Griekse mythologie) naar Schotland om er te werken rond de fauna van het landgoed Kinnaird. Haar verhaal start met een sollicitatiegesprek met de ‘Laird’ van Kinnaird: Charlie. Charlie is een gerenommeerd hartchirurg, die na de dood van zijn vader ook het landgoed verder wil beheren. Het gesprek tussen hem en Tiggy, die duidelijk verder kijkt dan haar wetenschappelijke opleiding, brengt meteen een eerste thema van de roman aan: wetenschap versus (of én) spiritualiteit.

Op het landgoed maakt Tiggy kennis met een oude zigeuner- ‘gitano’ Chilly, die bijzondere gaven bij haar ontdekt, onder andere helderziendheid. Hij zet haar op weg naar het Spaanse Granada en meer speciaal naar de zigeunergemeenschap van Sacramonto. Ze duikt er in de verhalen van onder meer haar grootmoeder, een wereldberoemde flamengodanseres- gebaseerd op de legendarische Lucía Amaya-Albaycín, en haar vroeg gestorven moeder.

Wat ook al duidelijk was in het uitgebreide sollicitatiegesprek, was de spanning die zou groeien tussen laird Charley en Tiggy, én het gevoel dat het landgoed in moeilijkheden verkeert…

Allemaal niet echt overtuigend, want te voorspelbaar en ‘zweverig’ voor mij. Maar

ik geraakte geboeid door het leven rond het landgoed in de Schotse highlands en nog meer door het leven van de gitano’s rond Granada en vooral door het boeiende, turbulente verhaal van de flamengodanseres die de wereld veroverde.

De magie, de soms ver gezochte spanningselementen en de deus ex machina die nodig was om Tiggy en Charlie terug samen te brengen op Kinnaird, nam ik omwille van de meeslepende stijl, graag bij.

Opnieuw een lijvige roman dus om in de halve lockdown een aantal uur in een andere wereld te dwalen.

In boekenvriendschap, Jet

Synopsis

Zeven zussen krijgen na het overlijden van hun rijke adoptiefvader aanwijzingen over hun afkomst. Deel 5 gaat over Tiggy, die in Spanje op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Maan : Tiggy's verhaal
Titel:
Maan : Tiggy's verhaal
Auteur:
Lucinda Riley
# pagina's:
606 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Xander Uitgevers
ISBN:
9789401610247
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips