Leestip van Joachim Vandeginste

een zenuwslopende thriller, de laatste Philip Kerr

11 januari 2021

Het boek van Philip Kerr verscheen postuum. De auteur overleed in 2018. Metropolis is het laatste boek van de schitterende reeks met Bernie Gunther als protagonist. Maar chronologisch gezien is het boek het beginpunt van de reeks!

Het verhaal speelt zich af in 1928, vijf jaar voordat Hitler en de nazi’s aan de macht komen. Gunther is net gepromoveerd tot rechercheur bij de moordafdeling. Hij onderzoekt de moord op vier prostituees. Omdat de dader zijn slachtoffers scalpeert, krijgt hij de bijnaam Winnetou.

De zaak komt in een stroomversnelling als Eva Angerstein het vijfde slachtoffer wordt. Haar vader is een beruchte crimineel met veel macht. Hij behoort tot het besturend orgaan van de ‘ringen’, dat de georganiseerde misdaad in Berlijn vormt.

Maar na een tijdje moet Gunther zijn aandacht verleggen naar een zogenaamde Dr. Gnadeschuss, die gehandicapte oorlogsveteranen vermoordt. Gunther vermoedt dat er een verband is tussen de twee daders, maar is dit wel zo?

Het Berlijn van na de Eerste Wereldoorlog wordt afgebeeld als een corrupte, melancholische stad. Bovendien wordt Berlijn overspoeld door kreupele oorlogsveteranen, prostituees, travestieten, pooiers en drugsdealers.

Het nazisme is flagrant aanwezig. Coherent hierbij is het idee van raszuiverheid, een belangrijk motief doorheen het verhaal. Daarnaast bevat het boek een romantisch stukje, wat het prachtig maakt.

Kort gezegd vind ik het een uitstekend gedocumenteerde, historische thriller. Ik heb echt van het boek genoten. Zeker een aanrader.

Synopsis

Agent Bernie Gunther onderzoekt in het Berlijn van de jaren 20 van de 20e eeuw de gruwelijke moorden op enkele prostiuées en oorlogsinvaliden door een moordenaar die de straten van Berlijn van gedegenereerden wil zuiveren.

Leestip van Joachim Vandeginste

Metropolis
Titel:
Metropolis
Auteur:
Philip Kerr
# pagina's:
350 p. : ill.
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022586143
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Berlijn ; 1920-1930
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips