Leestip van Shavawn Somers

Meer dan een zoveelste dystopische YA

19 augustus 2020

Wie op zoek is naar een beklijvend boek in het Young Adult genre, kan z'n honger zeker stillen met More Than This. Op het eerste zicht lijkt het misschien op het zoveelste dystopiaanse coming-of-age verhaal met een antiheld in de hoofdrol, maar al snel krijg je door dat zo’n beschrijving afbreuk doet aan de wereld die de auteur creëerde.

Heerlijke melting pot van genres

More Than This van Patrick Ness omschrijven in één zin is moeilijk: het is een fatalistische sci-fi in een apocalyptische wereld over een homoseksuele tienerjongen die een jeugdtrauma verwerkt. Alsjeblieft dankjewel.

Het startschot is meteen stevig. Seth, zeventien, verdrinkt en sterft. Even later ontwaakt hij echter volledig gedesoriënteerd in het Engeland van zijn jeugd. Het Engeland dat zijn ouders samen met hem en zijn jongere broer Owen achterlieten na een traumatische gebeurtenis. Zijn oude kamer, de gevangenis achter hun huis, het park even verderop, … alles is een exacte kopie. Alleen is hij er moederziel alleen en lijkt het erop dat deze wereld al jaren verlaten is. Seth besluit dus al snel dat dit de hel moet zijn.

Prachtige poppenspeler

Wat volgt is een ware rollercoaster. Geen enkel moment ben je als lezer zeker waar Seth in terecht is gekomen. Ga je net denken dat dit echt de hel moet zijn, dan komen er nieuwe plotwendingen aanstormen die je aan het wankelen brengen. Die je opnieuw volledig uit evenwicht brengen van zodra je bij je positieven komt. Ness speelt met je emoties als een echte poppenspeler. Een magere troost: hij pijnigt even goed zijn hoofdpersonage.

Tegelijkertijd blijft het boek ook verrassend humoristisch en is er ruimte voor een lichte noot. Het tempo verzwakt lichtjes naar het midden toe, maar pikt snel genoeg terug op om je aandacht vast te houden. De flashbacks naar Seths leven net voor zijn dood, de geloofwaardige beschrijvingen van de leegte en de drang naar meer dragen allemaal bij tot het totaalplaatje.

Synopsis

Seth (16) verdrinkt in de ijskoude golven van de Grote oceaan, angstig en alleen. Als hij verzwakt bijkomt in een verlaten Engels voorstadje denkt hij in de hel terechtgekomen te zijn. Vanaf ca. 15 jaar.

Leestip van Shavawn Somers

More than this
Titel:
More than this
Auteur:
Patrick Ness
# pagina's:
477 p.
Uitgeverij:
Walker
ISBN:
9781406350487
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap