Leestip van Nick Vercruysse

Odysseus: een man van verhalen

2 februari 2024

Odysseus: een man van verhalen van Imme Dross is een epische vertelling van de verhalen van Odysseus na de Trojaanse oorlog. Het verhaal is zeer spannend en enorm leuk om te lezen. Als je interesse hebt in Griekse mythologie en helden verhalen dan is dit boek zeker iets voor jou.

Het hoofdpersonage is Odysseus zelf en hij schrijft dus over zijn eigen ervaring en belevenissen. Zijn reis van Troje naar Ithika begint met een enorm obstakel, nadat Troje de oorlog verliest zijn Hades en Poseidon namelijk woedend en kiezen ze om Odysseus weg te sturen. Poseidon verandert de winden en zeestromingen waardoor hij voor 10 jaar lang zal zwerven over de Middellandse Zee.

De godin van de wijsheid Athena is tegen deze straf en gaat naar de zoon van Odysseus om hem te waarschuwen en de opdracht te geven om zijn vader te gaan zoeken. Ze zegt tegen Telemachos dat hij naar de twee bondgenoten van zijn vader moet gaan, waarmee hij samen in Troje vocht. Zij waren namelijk wel thuisgekomen en weten misschien iets meer over Odysseus.

Na drie jaar zonder Odysseus als koning van Ithika en haar zoon Telemachos die nu ook weg is op zoek naar zijn vader is de koningin, Penelopeia, in groot gevaar. Ze wist al drie jaar lang de vele edelen uit Ithika die haar ten huwelijk vroegen en koning wouden worden af te houden door middel van een list. Ze zei dat wanneer haar lijkwade die ze weefde voor haar vader af was ze een nieuwe man zou kiezen. Ze maakte echter elke avond haar werk van die dag ongedaan zodat ze niet moest trouwen, maar nadat een Dienaar haar verraadde, kwam ze in heel moeilijke papieren bij de edelen.

Zijn zoon en vrouw blijven hem trouw, maar Odysseus weet dit niet want hij zwerft jaren rond op de Middellandse Zee en ondergaat allerlei uitdagingen zoals vernietigende stormen, nimfen en cyclopen. Het verhaal is zeer leuk om te lezen en heeft enorm veel actie. Je krijgt echt de ene na de andere gebeurtenis op je bord en je zul je nooit vervelen.

Ik vind de stijl waarin het boek is geschreven zeer leuk en spannend. Het gaat vooral om Odysseus en al zijn avonturen terwijl hij de weg terug naar zijn koninkrijk, vrouw en zoon zoekt, maar zonder de vele andere personages zoals de goden, zijn vrouw en zoon en de vele mensen die hij onderweg ontmoet zou het verhaal niet compleet zijn. Het boek is niet moeilijk om te lezen, maar soms wist ik niet wie er aan het spreken was. Als je een beetje verder leest zul je het zeker te weten komen en dit is een zeer minimaal probleempje.

Ik raad dit boek zeker aan voor mensen die interesse hebben in mythes en het oude Griekenland. Dit boek is zeker de moeite waard en als je dit verhaal leest zal de tijd echt voorbij varen. Hopelijk doe je er wel minder lang over dan Odysseus!

Synopsis

Navertelling van het klassieke verhaal over Odysseus' omzwervingen na de Trojaanse oorlog. Vanaf ca. 13 jaar.

Leestip van Nick Vercruysse

Odysseus : een man van verhalen
Titel:
Odysseus : een man van verhalen
Auteur:
Imme Dros
# pagina's:
212 p. : ill.
Uitgeverij:
Querido
ISBN:
902146036X
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips