Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Met Engels flegma

4 januari 2021

Met Engels flegma: Jane Gardam Ver van Verona

Het is niet dat ik niet gelezen heb, de voorbije weken. Veel zelfs, ook veel in boeken ‘gesnuisterd’, en ik heb ook een aantal romans halverwege opzij gelegd. Geen concentratie genoeg voor bijvoorbeeld Wildevrouw van Jeroen Olyslaeghers, te weinig tijd voor een sprinter als De Jaren van Annie Ernaux. Ze wachten geduldig op rustiger tijden. Maar grasduinend in de bib. vond ik tot mijn geluk een andere sprinter:

Ver van Verona van Jane Gardam. Ik prees hier al eerder de Old Filth- trilogie van de Engelse Gardam (Yorkshire, 1928) aan, oorspronkelijk gepubliceerd tussen 2004 en 2013- vertaling volgde in 2017- 2018. Maar haar debuut uit 1971 werd pas in 2020 in het Nederlands vertaald.

Het verhaal speelt in 1940 in het noordoosten van Engeland. Vader Vye, eerder een gevierde conrector, heeft een stap terug gezet en een benoeming tot kapelaan in een troosteloos dorp aanvaard. Dochter Jessica (13) zoekt er eigenwijs haar plaats in het kleine huis en in haar nieuwe school. Door haar mondigheid, haar zelfverklaard ‘psychologisch’ inzicht en haar- argeloze- lak aan allerhande formaliteiten, maakt ze zich impopulair bij zowel docenten als klasgenoten.

Ondertussen speelt op de achtergrond de oorlog met de bombardementen, het eten op de bon, de schuilkelders en de gasmaskers. Jessica geeft het bijna achteloos een plaats in haar dagelijkse tienerleven.

Zij loopt school, gasmaker in de hand, leest intens en vaak stiekem de al dan niet Engelse klassiekers, is overtuigd van een grote toekomst als schrijver- haar voorspeld door een gerenommeerd auteur- trekt klasgenoten in haar kielzog ‘buiten de lijntjes’ mee, trekt grote ogen op een ‘upperclass’- feest en wordt er instant verliefd op de zoon des huizes met heel aparte, communistische ideeën. Kortom, ondanks de oorlog blijft ze een puber met herkenbare gevoelens, gedachten en verwarring op zoek naar haar plaats in het leven.

Tot de oorlog plots heel dicht bij komt wanneer zij met het ‘communistische’ vriendje een achterbuurt bezoekt en ze midden in een bombardement terecht komen.

Het verhaal werkt tot Jessica’s eigen verwondering naar een apotheose toe, die je als lezer wel zag aankomen, maar waardoor je het boek toch met een glimlach dichtklapt.

Net als in haar latere Old Filth boeken, viel ik voor de manier waarop Gardam zo beeldend en met de typische onderkoelde Engelse humor haar personages neerzet. De chaotische moeder Vye zie je zo haar kookpotten in de steek laten om dringend iets voor de kerk te doen, je voelt het ongemak, maar ook de puberale overtuiging van het vriendje in gesprek met Jessica’s verafgode, erudiete vader en je sympathiseert met de excentrieke lerares Miss Philomen. Ook voor Gardams ongedwongen taal en de natuurlijke dialogen viel ik.

Je kan Ver van Verona geen humoristische coming of age roman noemen, niet als Adrian Mole van Sue Townsend, Geen wonder dat moeder met de goudvissen praat van Ed Franck of Sigi van Jan Simoen. Maar het Engelse flegma zorgen in ieder geval voor genoeg lichtvoetigheid en humor.

De titel: Ver van Verona begrijp je pas wanneer je volledig in de leefwereld van Jessica bent binnengestapt. Het romantische Verona van Romeo en Julia- verplichte lectuur!- ligt inderdaad ver van de realiteit in haar noordengels dorp en haar puberdromen.

Ik ga in ieder geval op zoek naar nog meer moois van Jane Gardam!

In boekenvriendschap, Jet

Synopsis

Engeland, 1941. Jessica (13) weet al vanaf haar negende dat ze schrijver wil worden. Een verhuizing, de kennismaking met een politiek actieve jongen en een Duitse bom op een achterstandswijk maken enorme indruk. Jessica beschrijft alles pijnlijk eerlijk. Vanaf ca. 15 jaar.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Ver van Verona : roman
Titel:
Ver van Verona : roman
Auteur:
Jane Gardam
# pagina's:
237 p.
Uitgeverij:
Cossee
ISBN:
9789059369351
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Groot-Brittannië ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
warm,
confronterend,
verrassend

Gerelateerde leestips