Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Zeer goede debuut

15 februari 2021

In de achtbaantester volgen we Herman van Dusselen. Herman is een beetje “anders” want als dertiger speelt hij met knikkers. Hij woont net naast Wonderland en krijgt een maand lang gratis toegang wegens de overlast van geluid. In Wonderland ontmoet Herman Jeanette. Jeanette verkoopt suikerspinnen en Herman wordt direct verliefd op haar. Door deze situatie, die hij nog nooit eerder heeft meegemaakt, moet Herman uit zijn comfortzone gaan. Hij wordt namelijk uitgedaagd om uit zijn knikkerkamer te komen en contact te leggen met andere mensen. Maar ook oude wonden worden weer blootgelegd. Deze tragikomedie is een verhaal met thema’s zoals rouw, loslaten en jezelf ontdekken op latere leeftijd.

Een zeer vreemd boek dat ontzettend mooi en ontroerend is in zijn vreemd zijn. Maar dat is ook een boodschap van het boek, dat anders zijn of vreemd zijn, helemaal oké is. En dat maakt het wel echt een mooi boek. Met “een vreemd boek” bedoel ik helemaal niets negatiefs, het is op een positieve manier omdat ik nog nooit zoiets gelezen heb, maar er toch wel van hou. Het is geen typische roman, maar toch zit het heel goed in elkaar en had de auteur me mee in het verhaal.

Een echt spannend verhaal is dit niet, maar dat is ook helemaal niet nodig. Het verhaal sleept je gewoon mee en je wil ook gewoon weten hoe Herman het er zal vanaf brengen. Ook is het zeer interessant om zijn groei te zien doorheen het verhaal. Jeanette draagt mee aan die groei want Herman moet uit zijn comfortzone treden. Vooral die overgang maakt dat het boek geslaagd is in zijn opzet. Herman gaat van “vastzitten in zijn knikkerkamer” naar “de buitenwereld” en leert ook hoe hij moet een eerste contact leggen, met Jeanette dus. Ook al ondervindt hij dat dat niet van een leien dakje loopt, toch leert hij hier veel uit.

Hoe goed ik Herman en Jeanette hun uitwerking ook vind, alsook die van andere personages, toch kon ik niet echt connecteren met de personages. Dit maakt dat het boek 4 sterren krijgt. Toch is dit een zeer goed debuut en raad ik het ter harte aan. En stiekem zouden we allemaal wel eens een achtbaan willen testen, niet?

Synopsis

Een 32-jarige man, die het verleden probeert te negeren, ontmoet in een pretpark een suikerspinnenverkoopster en is op slag verliefd; eenmaal uit zijn comfortzone herziet hij het verleden.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

De achtbaantester
Titel:
De achtbaantester
Auteur:
Nancy Olthoff
# pagina's:
221 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081536
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Rouwproces
Aanbevolen voor:
confronterend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips