Leestip van Basiel Van Huele

De Hongerspelen, een gevecht op leven en dood.

15 februari 2021

‘De Hongerspelen’ is het eerste deel van een integrerende trilogie geschreven door ‘Suzanne Collins’. Het boek vertelt ons een verhaal over een dystopie waar Amerika is veranderd in een land genaamd Panem. Het land is verdeeld in twaalf districten. De meeste districten leven in armoede, maar de belangrijke districten worden bevoorrecht. De districten worden geregeerd door het capitool onder leiding van de notoire president Snow.

Elk jaar neemt het capitool twee jongeren van een district, een jongen en een meisje, en zet hen in een arena waar ze tot de dood vechten. Dit noemt men de Hongerspelen. De spelen zijn een straf voor de districten die 74 jaar geleden het regime in het capitool probeerden omver te werpen. In dit boek volgen we Katniss Everdeen die meedoet aan de spelen en uit district twaalf komt.

Een van de redenen dat het boek zo’n aantrekkingskracht heeft is omdat het boek veel gelijkenissen toont met onze eigen samenleving en wat het zou kunnen worden. Collins bespreekt de grootste gebreken van de mensheid in een futuristische samenleving.

Het boek combineert onze brutale geschiedenis met onze hedendaagse nood aan technologie, entertainment en onze obsessie met reality-tv. Het boek verbindt perfect ons verleden en de toekomst. Die diepere betekenis vind ik juist zo interessant aan het boek.

Ik heb echt genoten tijdens het lezen van dit boek en zou het iedereen aanraden. Als je het boek zou willen lezen vraag ik je ook eens te kijken naar de diepere betekenis in het verhaal en hoe je die kan linken aan onze hedendaagse maatschappij. Enkel zo verkrijg je een optimale leeservaring.

Synopsis

Panem, voorheen Noord-Amerika, is opgedeeld in twaalf districten. Het Capitool regeert er met harde hand. Twee jongeren uit elk district zijn geloot om tijdens de jaarlijkse Hongerspelen te strijden op leven en dood. Katniss Everdeen vecht in de plaats van haar zusje.

Leestip van Basiel Van Huele

De hongerspelen
Titel:
De hongerspelen
Auteur:
Suzanne Collins
# pagina's:
339 p.
Uitgeverij:
Van Goor
ISBN:
9789000372539
Materiaal:
Boek

Gerelateerde leestips