De Hongerspelen, een gevecht op leven en dood.
Het boek ‘De Hongerspelen’ van Suzanne Collins is het eerste deel van een integrerende trilogie. Het boek vertelt een verhaal over een dystopie waar Amerika is veranderd in Panem. Dit nieuwe land is verdeeld in twaalf districten, waar de meesten in armoede leven en anderen bevoorrecht worden. De werkgebieden worden bestuurd door het capitool onder leiding van de notoire president Snow.
Elk jaar neemt het capitool twee jongeren van een district, een jongen en een meisje, en zet hen in een arena waar ze verplicht worden tot de dood te vechten. Dit noemt men de Hongerspelen. De spelen zijn een straf voor de districten die 74 jaar ervoor het regime van de president probeerden omver te werpen. In dit boek volgen we Katniss Everdeen die meedoet aan de spelen en uit district twaalf, het armste district, komt.
Het boek een sterke aantrekkingskracht, omdat het veel gelijkenissen toont met onze eigen samenleving en wat het zou kunnen worden. Collins bespreekt de grootste gebreken van de mensheid in een futuristische samenleving.
Het boek combineert onze brutale geschiedenis met onze hedendaagse nood aan technologie, entertainment en onze obsessie met reality-tv. Het boek verbindt perfect ons verleden en de toekomst. Die diepere betekenis vind ik juist zo interessant aan het boek.
Ik heb echt genoten tijdens het lezen en zou het boek aan iedereen willen aanraden. Als je het boek zou willen lezen vraag ik je ook eens te kijken naar de diepere betekenis in het verhaal en hoe je die kan linken aan onze hedendaagse maatschappij. Enkel zo verkrijg je een optimale leeservaring.
Synopsis
Panem, voorheen Noord-Amerika, is opgedeeld in twaalf districten. Het Capitool regeert er met harde hand. Twee jongeren uit elk district zijn geloot om tijdens de jaarlijkse Hongerspelen te strijden op leven en dood. Katniss Everdeen vecht in de plaats van haar zusje.