Leestip van Maxine Floren

Een betoverend verhaal over de zoektocht van een jonge man naar liefde en zichzelf

2 mei 2022

Ish Ait Hamou heeft me enorm geraakt met zijn boek Hard hart. De reden dat ik het boek in enkele dagen heb uitgelezen, is niet omdat het slechts 160 pagina’s telt. Ik werd namelijk volledig meegesleurd in het verhaal van een jonge man die worstelt met zichzelf en zijn eerste kennismaking met verliefdheid. Ik kon niet stoppen met lezen. Daarbij heb ik zelden een boek gelezen met zo’n duister en tegelijk hartverwarmend einde.

Een belangrijke reden waarom ik zo in het boek werd meegesleurd, is omdat het vertelperspectief een ik-verteller is. Tom Macleigh, het hoofdpersonage, verlaat zijn ouderlijk huis en gaat studeren aan de universiteit van Boston. Daar ontmoet hij Rachella, waar hij in een oog opslag verliefd op wordt. Hij vertelt heel uitgebreid over zijn gevoelens voor haar, maar ook over hoe hij worstelt met zichzelf. Rachella lijkt zo onbereikbaar voor Tom, ookal is ze elke dag zo dichtbij, waardoor hij woedeaanvallen begint te krijgen. Hij durft haar niet te benaderen. Als lezer begin je echt met Tom mee te leven en hunker je naar een kennismaking tussen de twee.

De auteur maakt veel gebruik van sfeerscheppende ruimtes, wat het lezen aangenaam maakt. Een mooi voorbeeld is deze passage: “We waren bijna weer bij de oever toen de zon op haar mooist was. De perfecte grootte, de perfecte kleur, de perfecte stand aan de hemel. De silhouetten van voorbijvliegende vogels maakten het schilderachtige plaatje helemaal af” (p. 115). Hiermee toont hij aan dat er iets romantisch staat te gebeuren.

Ik denk dat het boek me vooral betoverd heeft door de schrijfstijl van Ish Ait Hamou. Aan de ene kant is het boek heel makkelijk te volgen, maar aan de andere kant komen er zinnen en parafrases voor waar ik echt even bij stilstond. Bijvoorbeeld bij deze: “Een leven is lang en er zijn veel fouten die je kunt herstellen, maar de tijd terugdraaien kun je niet” (p. 36).

Tot slot vind ik dit boek een echte aanrader, voor jong en oud. Het bevat zeer herkenbare onderwerpen en door de aangename schrijfstijl wil je het maar niet aan de kant leggen. Ik heb ervan genoten!

Synopsis

Tom MacLeigh (ik-figuur) verruilt zijn liefdeloze ouderlijk huis voor een studentenbestaan in Boston. Daar raakt hij in de ban van de mooie Rachella, maar hij is te verlegen om er iets mee te doen.

Leestip van Maxine Floren

Hard hart
Titel:
Hard hart
Auteur:
Ish Ait Hamou
# pagina's:
160 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
9789022328965
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde, Vriendschap
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips