Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Beter dan het eerste deel

2 mei 2022

Het Hotel in de Wolken is het vervolg op het succesvolle Het Hotel op de Rots. Het was niet echt de bedoeling dat er een tweede deel zou komen, maar Mel Hartman’s eerste jeugdroman was een schot in de roos en na vele positieve reacties kwam er dan toch een vervolg. Ik had vorig jaar zo genoten van het eerste deel dat ik dan ook reikhalzend uitkeek naar dit tweede deel.

Het verhaal begint waar het eerste eindigde en gaat terug over Hella en haar vrienden van Het Hotel op de Rotsen. Ze zitten nog steeds vast. Ze bevinden zich in de grote zaal van het hotel, met in het midden een tafel vol lekkers waar ze naar hartenlust van aan het smullen zijn. Ze genieten ervan maar zijn vergeten waar hun ouders zijn, waarom ze in het hotel zijn en wat er allemaal reeds gebeurd is. Maar dan komt bij Hella beetje bij beetje alles terug… . Nu moet ze nog de anderen overtuigen en dit kan ze alleen als ze stoppen met eten. Eenmaal haar dit gelukt is begint het spel van het hotel pas echt, want ze moeten hun ouders terugvinden vooraleer ze eeuwig vast geraken op die ellendige plek. Zal hen dit wel lukken?

Het Hotel in de Wolken is een onverwacht vervolg op Het Hotel op de Rotsen en spreekt nog meer aan. Het is overduidelijk dat de auteur geleerd heeft uit de feedback van haar lezers na het eerste deel en hier rekening mee gehouden heeft. Wat ik miste in het eerste deel, komt hier in het tweede deel uitgebreid aan bod zoals de geschiedenis van het hotel, waarom is het zo slecht en doet het wat het doet. Bovendien komt er zelfs een stukje Keltische geschiedenis in het verhaal voor wat ik toch wel een leuke, originele invalshoek vond. Alle vragen die ik had zijn nu beantwoord, waardoor het eerste deel geen open einde meer heeft.

Het verhaal is voor jongeren, maar ik ben zeker dat ook volwassenen ervan zullen genieten. In het vorige deel Het hotel op de Rots, zaten er verschillende morele boodschappen voor de jeugd in verwerkt. In dit tweede deel zitten er zowel voor de jongeren als hun ouders. Bepaalde boodschappen zouden bovendien wel eens eyeopeners voor de ouders kunnen worden. Bovendien slaat de auteur er weer de nagel op de kop mee: we hebben steeds minder en minder tijd, worden egoïstischer en denken meer aan onszelf. We moeten hier inderdaad meer aan werken.

Het is terug een spannend verhaal, met leuke personages die we hier nog wat beter leren kennen. Bovendien zijn het herkenbare personages. Het zijn geen supermannen of vrouwen, ze hebben elk hun sterktes en zwakten, waardoor ze realistisch zijn. Het zijn leuke personages waar de auteur nog veel mee kan doen. Zou er misschien nog een derde vervolg kunnen komen? Ik ben toch nieuwsgierig hoe het verder gaat met Hella en haar vrienden, misschien beleven ze nieuwe avonturen?

De auteur heeft een fijne schrijfstijl die zeker bij jongere lezers in de smaak zal vallen, het is helder, duidelijk en ook herkenbaar.

Hiernaast is het boek ook leuk afgewerkt, met tekeningen. Jammer genoeg worden die niet bij het juiste hoofdstuk weergegeven, waardoor men soms wel weet wat er de komende pagina’s zal komen. Maar gelukkig ontneemt dit het leesplezier niet.

Indien je het eerste deel nog niet hebt gelezen, zou ik dit wel doen vooraleer je Het Hotel op de Wolken leest. Anders zal je het verhaal niet zo goed kunnen volgen.

Met Het Hotel in de Wolken heeft Mel Hartman een mooi vervolg geschreven op Het Hotel op de Rots. Hopelijk komen er nog meer jeugdboeken uit de pen van deze auteur. 4.5 sterren

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Titel:
Het hotel in de wolken
Auteur:
Mel Hartman
# pagina's:
240
Aanbevolen voor:
betoverend

Gerelateerde leestips