Marieke De Maré en Lara Taveirne: de eerste stadsschrijvers van Brugge

17 september 2023

De eerste stadsschrijvers van Stad Brugge, Lara Taveirne en Marieke De Maré, willen verhalen sprokkelen. Ook dat van jou!

Tijdens de inhuldiging van het Patricia Lasoenplantsoen werden de namen van de allereerste officiële stadsschrijvers van Brugge bekendgemaakt: Lara Taveirne en Marieke De Maré. Hun mandaat duurt twee jaar, tot 2025, en wordt mee mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking tussen Avansa Regio Brugge, Conservatorium Brugge, Cultuurcentrum Brugge en de Openbare Bibliotheek Brugge.

De Avonden van de Stadsschrijvers

Stadsdichters kruipen meestal in hun pen om brandend actuele (politieke) wantoestanden aan te kaarten, bij stadsschrijvers werkt dat even anders. Taveirne en De Maré merken op dat toeristen van over de hele wereld naar Brugge komen om naar de grote gebouwen te kijken, maar als stadsschrijvers willen zij net de kleine, persoonlijke verhalen die achter de gewone gevels zitten sprokkelen. Ze willen dat mensen hun verhalen op papier zetten en organiseren daarom ‘De Avonden’. Onder die titel geven ze op bijzondere locaties in Brugge schrijfateliers: ze begeleiden mensen er bij het schrijven van hun verhaal. De locatie kan op zich al een bron van inspiratie zijn.

Gratis schrijfatelier met Marieke De Maré en Lara Taveirne in De Zwiermeulen
De eerste ‘Avond’ vindt plaats op donderdag 26 oktober 2023 om 19.00 uur in De Zwiermeulen, een sociale wasserette in de Sint-Pietersmolenwijk (Kanunnik Logghestraat 8 in Sint-Pieters). Buurtbewoners kunnen er hun was doen aan een democratische prijs, er is ruimte voor een gezellige babbel en een kopje koffie, materialen worden er gedeeld: goed voor het klimaat en de portemonnee. Kortom, een inspirerende plek voor een onvergetelijke schrijfervaring. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. Dat kan online op brugge.be/stadsschrijvers

Naar de gevangenis
Op 7 december trekken de stadsschrijvers naar de gevangenis voor de tweede Avond. Ze hebben er een afspraak met zes gedetineerden die er hun verhaal willen toevertrouwen.
Daarna volgen nog een viertal andere Avonden die dan wel weer voor het brede publiek toegankelijk zijn. Wie het project wil opvolgen, vindt alle info op brugge.be/stadsschrijvers.

Lara Taveirne (°1983, Brugge) was jarenlang werkzaam als theaterregisseur. In 2014 koos ze resoluut voor haar grote liefde: literatuur. Haar debuutroman ‘De kinderen van Calais’ leverde haar de debuutprijs op. Later verschenen nog ‘Hotel zonder Sterren’, ‘Kerkhofblommenstraat’ en ‘Pluto’ (longlist BOON). Ze is leerkracht theater aan het conservatorium van Brugge, docent schrijven aan het Koninklijk conservatorium Antwerpen (woordkunst) en vaste docent bij het Slow Writing Lab in Amsterdam.
Een gelijkaardig parcours zien we bij Marieke De Maré (°1985, Tielt). Ze behaalde een masterdiploma Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen en sindsdien schrijft, vertelt, maakt en geeft ze. Ze zoekt naar woorden met grote en kleine mensen, begeleidt korte of lange theatertrajecten, maakt audioverhalen en coacht verhalenvertellers en schrijvers aan de Kunstacademie van Torhout. In 2020 verscheen haar debuutroman ‘BULT’. Haar tweede roman verschijnt voorjaar 2024.

Stadsschrijvers