Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

razend spannende thriller, vol met mind games

13 december 2022

Nadat ik Dertien las ging ik in volle vaart naar de bibliotheek want ik wilde alle reeds verschenen boeken van Steve Cavanagh lezen! Op deze manier maakte ik kennis met Eddie Flynn, voormalig oplichter die een topadvocaat werd en Steve’s hoofdpersonage uit zijn voorgaande werken. Ik kreeg maar niet genoeg van zijn avonturen, maar moest op mijn honger blijven zitten want Steve Cavanagh hield het na Dertien bij stand alones zoals Verdraaid en Fifty fifty. Maar nu is het eindelijk zover, Eddie Flynn is back, en hoe!

Alexander Berlin, officier bij de Binnenlandse Veiligheidsdiensten stuurt Eddie Flynn op pad naar het zuiden voor wel een bijzondere opdracht. In Buckstown, een klein dorpje in Alabama, wordt Andy Dubois schuldig bevonden aan de moord op Skylar Edwards. Berlin wil niet alleen dat Eddie ervoor zorgt dat Andy vrijgesproken wordt, hij wil bovendien dat Eddie onderzoek zal doen naar Randal Korn, de officier van justitie. Korn heeft niet alleen heel wat gewonnen zaken op zijn naam staan, maar ook het hoogst aantal ter dood veroordelingen. Volgens Berlin is daar iets dat niet helemaal klopt, volgens hem is Korn corrupt en kickt hij op executies.

Met De advocaat van de duivel snijdt Steven Cavanagh enkele bijzondere en actuele thema’s aan zoals de doodstraf en racisme in de zuidelijke Staten van Amerika. Enkele hedendaagse activisten zoals onder andere Gloria Rubac ken ik, via hen ben ik op de hoogte van de huidige situatie in het zuiden van de VS. Wat fictie lijkt in het boek, leunt dichter tegen de waarheid aan dan men zou denken. Steve Cavanagh heeft met De advocaat van de duivel een thriller geschreven die niet helemaal van de pot gerukt is, het is in veel zuidelijke gebieden nog steeds dagelijkse kost. Iedereen heeft er vuurwapens bij zich, lokale autoriteiten zijn corrupt, Afro-Amerikanen worden gediscrimineerd en de gevangenisbevolking bestaat grotendeels uit Aziaten, Afro- en Latijns-Amerikanen. Hoewel, wij Europeanen, het niet direct gaan geloven, heeft de auteur hier een non-fictie werk geschreven met een hoog realistisch karakter. Voorheen was de auteur actin Ierland en dit merk je, hij weet duidelijk waarover hij schrijft. Lezers die geen kennis hebben over dit onderwerp zullen denken dat de auteur overdrijft, maar niets is minder waar, hoewel zijn verhaal fictief is, is het brandend actueel en dagelijkse kost in het zuiden van de VS. Achteraan het boek, in een nawoord, zal de auteur hier nog een kleine toelichting over geven.

Steve Cavanagh zet sterke personages neer, die hij op een knappe manier uitwerkt. De korte hoofdstukken en de fijne, beeldende schrijfstijl zorgen er voor dat dit een razend snelle thriller is. Steve Cavanagh is meester in de onverwachte wendingen. Telkens als je denkt dat je weet hoe de vork in de steel zit, gebeurt er iets verrassend en blijkt dat je toch op het verkeerde spoor zat. Net als met Dertien neemt de auteur zijn lezers mee in een mind game, die eindigt met een onverwacht plot.
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af in de rechtbank maar denk nu niet dat het één minuut saai zal worden, zoals in de meeste gerechtszalen het geval is. De verhitte conversaties en de vele ontwikkelingen zorgen ervoor dat je op het puntje van je stoel verder leest.

De advocaat van de duivel is origineel, ingenieus en subliem. Steve Cavanagh is een van de weinige misdaadauteurs die mij echt kan boeien en vooral verrassen. 5 sterren *****

Silke

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Advocaat van de duivel
Titel:
Advocaat van de duivel
Auteur:
Steve Cavanagh
# pagina's:
398 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789021037578
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
angstaanjagend

Gerelateerde leestips