Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

verpletterend en licht tegelijk

30 maart 2022

Verpletterend en licht tegelijk

Met veel plezier heb ik de tweede roman van Femke Vindevogel gelezen. Net zoals in Confituurwijk, haar debuut, hanteert de schrijfster hier een heel persoonlijke, poëtische en tegelijk humoristische stijl. Het hoofdpersonage Iggy heeft een vreselijke jeugd achter de rug met een gewelddadige alcoholverslaafde vader. Ze heeft dit niet verwerkt en worstelt als jonge vrouw met onzekerheid. Als ze op een morgen een hoop bakstenen voor haar deur vindt, komen alle nare herinneringen die ze verdrongen had weer naar boven. De beschilderde bakstenen zijn een erfenis van haar overleden vader die een muurschilderij maakte in de psychiatrische inrichting waar hij verscheidene keren tevergeefs probeerde af te kicken.

Iggy puzzelt het muurschilderij opnieuw samen en constateert dat er enkele bakstenen ontbreken. Wat volgt is een moeizame zoektocht naar die ontbrekende bakstenen die tevens de ontbrekende stukken zijn uit het leven van haar vader. Zo komt Iggy terecht in Berlijn en leert ze haar vader beter kennen en begrijpen. Ondertussen krijgt de lezer de vreselijkste scènes uit haar kindertijd voorgeschoteld. Ondanks dit zware onderwerp weet Vindevogel de toon licht te houden door humor en zelfspot. Een aanrader!

Synopsis

Een jonge vrouw moet haar verleden onder ogen zien tijdens haar zoektocht naar het ontbrekende stuk van een muurschildering van haar overleden vader.

Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Baksteen
Titel:
Baksteen
Auteur:
Femke Vindevogel
# pagina's:
211 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Van Oorschot
ISBN:
9789028213081
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Kinderen van verslaafden, Geweld ; gezin, Oost-Duitsland, Zoektocht naar de vader
Aanbevolen voor:
warm,
aangrijpend

Gerelateerde leestips