Leestip van Keano Vanhaecke

Boekentip

22 maart 2024

Het boek ‘De Aanslag’ van Harry Mulisch is een literaire roman over een aanslag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit boek gaat echter niet alleen over deze oorlog, het gaat ook over toeval, schuld en onschuld. Zelf lees ik weinig boeken, maar dit boek vond ik toch wel heel leuk om te lezen.

Het verhaal begon in 1945, Anton Steenwijk zat samen met zijn familie binnen een spel te spelen, tot er opeens zes schoten buiten hun huis klinken. Hij sprong recht om naar buiten te gaan en zag dan 'Fake Ploeg’ die neergeschoten was, recht voor z’n huis. De politie kwam ter plaatse en pakte de ouders en oudere broers/zussen van Anton op, en ze werden later ook vermoord. Anton werd meegenomen door de Duitse politie, maar bleef uiteindelijk leven. Deze beginsituatie bracht ook wat vragen met zich mee. Hoe zou het aflopen met hem? Wie heeft er mensen van de ‘fake ploeg’ doodgeschoten? Wat is er gebeurd met de ouders van Anton? Dit bracht me ook toe om dit boek verder te lezen, zodat ik antwoorden kon krijgen.

Het boek maakt grote tijdsprongen, maar Harry Mulisch zorgt ervoor dat er altijd een duidelijke link is met de vorige episode. Dit gebeurt vooral door flashbacks, maar ook door het gebruik van motieven. Als er een nieuwe tijdsprong is, dan bevindt Anton zich in een ander deel van zijn leven. Door het verhaal heen zie je ook hoe Anton zich persoonlijk ontwikkeldt.

De schrijver geeft ook de impact van de Tweede Wereldoorlog weer, door uit te leggen wat die ene avond allemaal heeft gedaan met de toekomst van Anton. Hij onderzoekt namelijk hoe mensen kunnen omgaan met trauma’s, want Anton heeft er toch wel één meegemaakt in zijn leven.

Op het einde van het boek komt alles samen. We komen onder andere te weten waarom de lichamen precies voor het huis van Anton gelegd werden, wie er ‘Fake Ploeg’ doodschoot, dit vind ik ook een pluspunt.

Kortom, dit boek is een aanrader voor ervaren lezers, maar ook voor onervaren lezers en voor mensen die graag meer over wereldoorlogen willen weten.

Synopsis

Een man, die als jongen in de Tweede Wereldoorlog door een misverstand zijn familie verloor, wordt op verschillende momenten in zijn leven met de schuldvraag geconfronteerd.

Leestip van Keano Vanhaecke

De aanslag : roman
Titel:
De aanslag : roman
Auteur:
Harry Mulisch
# pagina's:
246 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023463726
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verzet ; Nederland ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips