Leestip van Ronan Samson

Bambi, een gewel(da)dige roman

22 maart 2024

Bambi, een geweld(dad)ige roman vol spanning geschreven door Caroline De Mulder, sprak mij meteen aan. Dit om twee redenen, namelijk omwille van het leeftijdsaspect van het hoofdpersonage dat overeenkomt met mijn eigen leeftijd, en door de aanbeveling die ik uit de achterflaptekst haalde.

Aangezien ik geen fervente lezer ben, was deze pageturner een echte topkeuze voor mij, die je vanaf het begin meesleept. Deze vlotte roman begint midden in de actie/in medias res, waardoor je direct in Bambi's wereld wordt gezogen. Hier zien we hoe ze oude rijke mannen en sugardaddy's met haar bende verleidt om hen te bestelen en te chanteren. De spanning stijgt naarmate het verhaal vordert, en de lezer wordt constant op het puntje van zijn stoel gehouden. Terwijl ze zich bezighoudt met haar suggardaddy’s moet Bambi ook nog zorgen voor haar verslaafde moeder, wat haar leven nog complexer maakt.

De kracht van dit boek ligt in de manier waarop het taboe-onderwerpen aanpakt. De auteur schuwt geen enkel onderwerp en belicht thema's als verkrachting, slechte gezinssituaties en armoede op een rauwe en ongepolijste manier. Het resultaat? Een verhaal vol emotie, waarbij de lezer wordt meegesleept in Bambi's worstelingen. Ik voelde spanning, boosheid…, maar vooral medelijden terwijl ik haar verhaal volgde. Er heerste niet alleen medelijden in mijn hoofd, maar ook dankbaarheid, dankbaar dat ik het zo goed heb als lezer.

De vertelstijl van Caroline De Mulder, de auteur is zeer aangenaam en gemakkelijk te volgen. Het boek is geschreven vanuit het personele vertelperspectief, waardoor we een dieper inzicht krijgen in de gedachten en gevoelens van Bambi. Ook de jongerentaal waarin het boek is geschreven draagt bij aan de uitzonderlijkheid van het verhaal. De meeste jongerenwoorden kende ik wel. Gelukkig kon ik, bij minder bekende termen, de woordenlijst achterin het boek raadplegen. Dit draagt bij aan de algehele ervaring en maakt het verhaal des te realistischer.

Al met al is Bambi een boek dat je aan het denken zet. Het confronteert je met de harde realiteit van het leven en laat je waarderen wat je hebt. Ik realiseerde me hoeveel geluk ik heb om in een veilige en stabiele omgeving te leven. Het contrast tussen mijn eigen situatie en die van Bambi deed me realiseren hoeveel geluk ik heb gehad. Het is een aangrijpend verhaal dat nog lang bij je blijft nadat je de laatste bladzijde hebt omgeslagen.

Bambi diende als een krachtige herinnering aan de waarde van empathie en medeleven voor anderen die het minder goed hebben dan wij. Het heeft me aangemoedigd om meer bewust te zijn van de uitdagingen waarmee mensen in moeilijke omstandigheden worden geconfronteerd en om meer empathisch te zijn in mijn interacties met anderen.

Synopsis

Bambi (echte naam Hilda, bijna 16) is vast besloten te ontsnappen aan de armoede. Ze leidt een gewelddadige jeugdbende en heeft een kleine goudmijn gevonden in het beroven van sugerdaddy's. Maar kan ze de gevolgen van haar gedrag wel aan? Verhaal met straattaal. Vanaf ca. 15 jaar.

Leestip van Ronan Samson

Bambi lust je rauw
Titel:
Bambi lust je rauw
Auteur:
Caroline De Mulder
# pagina's:
205 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Horizon
ISBN:
9789464101201
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Prostitutie, Jeugdbendes, Adolescentie, Geweld
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips