Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Mooie schrijfstijl!

21 april 2021

In de bibliotheek van Parijs is Odile Souchet in 1939 op zoek naar een job. Haar vader heeft dit niet zo graag, maar Odile staat erop en krijgt dan ook de job in een Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Als de nazi's Parijs bezetten, verandert er een heleboel. Joden mogen geen boeken meer ontlenen in de bib en mensen verdwijnen. Odile probeert te overleven in deze harde tijd waarin de nazi's alles controleren. Zeker als haar familie meer en meer betrokken raakt in deze tweede wereldoorlog.

Janet Skeslien Charles heeft een zeer mooie schrijfstijl. Prachtige zinnen nemen je mee naar hoe de wereld was in 1939 in Parijs. Maar niet enkel daar, want het verhaal speelt zich ook af in Montana in 1984. Er zijn dus twee perspectieven die zich beide in een andere tijd afspelen, maar toch verbonden zijn met elkaar.

De hoofdstukken die zich afspeelden in 1984 zijn aan de saaie kant. Heel veel gebeurt er daar niet en de connectie met Odile haar verhaal vindt redelijk laat plaats. Niet enkel dat, maar ook een gebeurtenis die vermeld staat in de omschrijving van dit boek, gebeurt erg laat in het boek. Hierdoor kan je verkeerde verwachtingen krijgen.

Als je de flap leest, kan je ook de indruk hebben dat de focus heel hard ligt op de boeken die rond gebracht werden in Parijs door Odile. Mede ook de titel helpt daar wel aan mee. Maar hier ligt de focus totaal niet op wat ook zorgde voor verkeerde verwachtingen. De setting is wel vaak de Amerikaanse bibliotheek, maar op een andere manier dan verwacht. Ik had persoonlijk verwacht dat er een grotere focus ging liggen op het rondbrengen van de boeken door Odile. Dit gebeurt helaas niet zo heel veel.

Het was ook moeilijk om me in te leven in het verhaal. Er miste precies een dimensie aan dit boek waardoor het mijn aandacht kon volhouden. Mede ook dankzij de verkeerde verwachtingen die ik had over het boek.

Deze historische roman heeft zeker een mooi verhaal, maar geeft verkeerde verwachtingen. Daardoor stelde het mij teleur en blies het me niet omver wat ik wel hoopte. Ga in dit boek zonder verwachtingen, en de wereld waarin Odile leefde, zal je zeker bekoren. Het is aangenaam om te lezen en interessant om te lezen hoe de tweede wereldoorlog in gang kwam, maar mij lag het iets minder waardoor het drie sterren krijgt.

Synopsis

Parijs, 1939. Odile Souchet werkt in de Amerikaanse bibliotheek maar als de nazi’s de stad bezetten en Joden niet meer welkom zijn, kunnen Odile en haar collega’s dit niet verkroppen en gaan ze de boeken bij hun Joodse leden thuis bezorgen.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

De bibliotheek van Parijs
Titel:
De bibliotheek van Parijs
Auteur:
Janet Skeslien Charles
# pagina's:
431 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024594122
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verzet ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
tragisch

Gerelateerde leestips