Leestip van Briek Van Huele

De Engelenmaker: Een Intrigerende Roman over Wetenschap, Ethiek en Identiteit.

27 april 2023

"De Engelenmaker" is een boek dat ik persoonlijk erg indrukwekkend vond. De roman van Stefan Brijs beschrijft op een meeslepende manier de complexiteit van wetenschap, ethiek en religie en weet de lezer op een intrigerende wijze te betrekken bij de personages en hun problemen.

Het verhaal draait om Victor Hoppe, een wetenschapper die erin slaagt om drie identieke kinderen te creëren met behulp van genetische manipulatie. Hij doet dit zonder medeweten van de moeders van de kinderen en zonder enige ethische overweging. Brijs laat je de perspectieven van verschillende personages zien die te maken krijgen met de gevolgen van de daden van Victor Hoppe. Zo ontmoeten we de zus van Victor, die zelf worstelt met haar relatie tot haar broer en met haar geloof. We zien ook de perspectieven van de drie kinderen die worden gecreëerd en de lezer wordt geconfronteerd met de vraag of zij echt gelukkig zijn en of zij zich verbonden voelen met elkaar.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het klein dorpje Wolfheim aan het drielandenpunt. Het perspectief waaruit het verhaal vertelt wordt is steeds verschillend. In het begin van het boek volg je vooral Frau Maenhout, doorheen het boek volg je ook nog Victor Hoppe zelf, de drieling, de zus van Victor en nog een paar andere personages.

Over het algemeen was ik aangenaam verrast van het boek. Wat mij vooral meenam in het verhaal waren de diepgaande thema’s, zoals in het volgend citaat op pagina 184 wordt weergegeven: "Maar soms, als ik in de stilte van mijn kamer lag en naar het plafond staarde, drong het tot me door dat er misschien wel een onderscheid was tussen wat een ziekte is en wat iemand ziek maakt.". Ook namen de complexe personages, evenals de meeslepende schrijfstijl van Stefan Brijs mij echt mee in het verhaal. Het boek is dan ook zeker een aanrader voor lezers die geïnteresseerd zijn in ethische kwesties en de complexe relatie tussen wetenschap, religie en identiteit.

"De Engelenmaker" is een intrigerende roman die de lezer meesleept in een complex verhaal over wetenschap, ethiek, religie en identiteit. Brijs weet de lezer te boeien met zijn genuanceerde en complexe personages en zijn uitstekende schrijfstijl. Dit boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in deze onderwerpen en die wil worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen overtuigingen en waarden.

Synopsis

Een embryoloog gaat bij zijn pogingen een mens te klonen tot het uiterste.

Leestip van Briek Van Huele

De engelenmaker : roman
Titel:
De engelenmaker : roman
Auteur:
Stefan Brijs
# pagina's:
428 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025458423
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Klonen, Goed en kwaad
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips