Leestip van Yana van Bost

Het einde van de mensheid?

27 april 2023

De beer is de derde roman van Andrew Krivak en vertelt je het verhaal van een vader en een dochter, de laatste mensen op aarde. Verlies, overleven en de relatie tussen mens en natuur worden verkend in deze indrukwekkende roman. Ben jij klaar voor deze meeslepende en emotionele reis?

De beschaving is ingestort en zij tweeën zijn het enige wat is overgebleven van de mensheid. Ze brengen hun tijd door in hun huisje dat zich bevindt in de schaduw van “de berg die apart staat”. De vader leert zijn dochter vissen en jagen, lezen en schrijven, maar dat is niet het enige. Hij bereidt haar voor op een leven in het onbekende, maar prachtige landschap en informeert haar over de geheimen van de natuur. Wanneer haar vader sterft, blijft het meisje alleen achter op de wereld. Gelukkig helpt een beer haar de weg naar huis te vinden.

Deze roman zit vol met gedetailleerde beschrijvingen van de natuur zoals deze zin: “… met een dun laagje pas gevallen sneeuw zacht en poederig over het oude pak.” (p. 150) De auteur heeft een heel beschrijvende schrijfstijl, wat ik helemaal niet storend vond. Het creëert juist een rustige en stille sfeer waarin de lezer zich kan ontspannen en inleven in het verhaal. De natuur wordt ook op een poëtische wijze beschreven en ik, als natuurliefhebber, kon dit boek absoluut niet neerleggen.

Het boek werd geschreven in het personele perspectief. De verteller is niet alwetend en niet betrokken in het verhaal, maar we volgen wel één personage, het meisje. Hierdoor is het verhaal niet te afstandelijk geschreven.

Wat mij wel een klein beetje stoorde – en dat ligt volledig aan mij – waren de uitgebreide beschrijvingen van het jagen en klaarmaken van vlees. Een voorbeeld: “… waar de moedergans haar vleugels had gespreid in een laatste poging haar jongen te dekken …” (p. 42) Als vegetariër was het toch wel even slikken om te lezen, maar het is een verhaal en bovendien gaat het over het einde van de mensheid. Dit weerhoudt mij er niet van om te zeggen dat ik echt heb genoten van dit boek.

Het verhaal is niet enkel prachtig geschreven, maar snijdt ook belangrijke thema’s aan en bevat boodschappen over het omgaan met onze natuur. Een absolute aanrader voor iedereen die houdt van prachtige beschrijvingen van de natuur en die geïnteresseerd is in de veranderende relatie tussen mens en natuur.

Leestip van Yana van Bost

Titel:
De beer
Auteur:
Andrew Krivak
# pagina's:
176
Aanbevolen voor:
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips