Leestip van Brecht Neels

Het eerste fantasieboek van Stephen King

28 april 2023

"Ogen van de Draak" is een van de minder bekende werken van Stephen King, maar het is zeker een boek dat de moeite waard is om te lezen. Het is een fantasierijk verhaal over politieke intriges, verraad en heldendom, verteld in de kenmerkende meeslepende stijl van King. Mijn favoriete genre zijn fantasieverhalen en ik hou van een goed politiek verhaal, één van mijn favoriete series is namelijk “Game Of Thrones”.

Het verhaal speelt zich af in het koninkrijk Delain, waar de jonge prins Peter het opneemt tegen zijn kwaadaardige broer, prins Thomas, nadat deze laatste hun vader heeft vermoord en de troon heeft gegrepen. Thomas wordt geholpen door de oude tovenaar Flagg en zijn loyalistische vriend Ben, terwijl Flagg eigenlijk alle touwtjes in handen heeft.

Eén van de grote troeven van dit boek is de manier waarop de personages neergezet worden. Peter is een gewone jongen die niet is voorbereid op het leiderschap dat hij moet nemen, terwijl Flagg een boosaardige schurk is die bijna onverslaanbaar lijkt. Maar persoonlijk vind ik Thomas (de jongere prins) het best uitgewerkte personage, in dit citaat van hem merk je duidelijk zijn pijn en dat hij eigenlijk geen antagonist is. "Weet je wat het is om alleen te zijn? Om geen vrienden te hebben? Om verloren te zijn in de wereld die je niet begrijpt? Dat is de ergste pijn die er is." (p. 53)

Je krijgt het verhaal mee uit elk van hun personages’ eigen perspectief, wat ik persoonlijk een geweldige manier van schrijven vind. Ook de verteller is geweldig geschreven, je krijgt het gevoel dat het King zelf is die tegen ons praat en zo zijn eigen ideeën over het verhaal meegeeft. Je voelt ook aan zijn manier van vertellen dat hij veel plezier had met dit te schrijven.

Wanneer Peter onterecht is opgesloten in de toren blijft hij fysiek altijd in goede staat maar mentaal lijdt hij zwaar. Dit vind ik mooi geprojecteerd in de ruimte van de toren, hij zit hier namelijk helemaal alleen en heeft nooit contact met de buitenwereld. Het wordt zo erg dat hij vrienden wordt met een muis genaamd “Sneller”.

Al met al is "De Ogen van de Draak" een goed geschreven en meeslepend verhaal dat zowel de fans van fantasie als de fans van Stephen King zal aanspreken. Ik heb er zeker van genoten en ik hoop dat ik een paar mensen uit Brugge hiermee heb kunnen overtuigen.

Synopsis

De hofmagiër van een eeuwenoud koninkrijk koestert duistere plannen ten aanzien van de troonopvolger.

Leestip van Brecht Neels

Ogen van de draak
Titel:
Ogen van de draak
Auteur:
Stephen King
# pagina's:
315 p.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024581849
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
kleurrijk,
betoverend,
meeslepend

Gerelateerde leestips