Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Ontspannende pageturner

21 april 2021

Bij Jet van Vuuren ben je aan het goede adres voor een ontspannende thriller. Gifspoor (2020) is een vlotte pageturner met de nodige spanning en plotwendingen om te boeien tot de laatste bladzijde. Echte vakantielectuur of om een coronadipje te bestrijden. De personages zijn drie dames van middelbare leeftijd met een gemeenschappelijke interesse in tuinieren. Door deze hobby werden ze vriendinnen tijdens een tuinreisje naar Engeland enkele jaren geleden.

Geleidelijk komen we meer te weten over het verleden van deze dames en wordt de onderhuidse spanning opgebouwd tijdens een trip naar Engeland waar één van hen een oud landhuis heeft geërfd. Er blijkt hen meer te verbinden dan je op het eerste gezicht zou denken: het zijn drie totaal verschillende karakters. Bovendien is er de knappe jongeman die als chauffeur-tuinman meereist en het toevallig opgepikte klimaatmeisje met rugzak. De geheimzinnige sfeer groeit doorheen de suggestieve dialogen en wordt ronduit grimmig naarmate de dagen verlopen en bijna iedereen elkaar wantrouwt. Blijkbaar moeten er oude rekeningen vereffend worden en weten de dames én de jongeman alles over giftige planten. De titel Gifspoor is daarbij veelzeggend.

Als je nu denkt dat het op een aflevering van Midsummer Murders gelijkt, heb je een beetje gelijk, maar hier zijn de personages én de rechercheur nuchtere Nederlandse dames die in Middelburg en Domburg wonen. De helft van de roman speelt zich in Zeeland af waar op de grens met België een vermoorde vrouw gevonden is. Na drie maanden speurwerk staat de politie nog geen stap verder in het onderzoek en wordt de vrouw anoniem begraven. Rechercheur Noor den Braber, ook al een vrouw van middelbare leeftijd, bijt zich vast in deze zaak en komt iets op het spoor tijdens haar vakantie in het najaar van 2019. De klassieke structuur, afwisselend vanuit Noor (najaar 2019) en vanuit de vriendinnen in Engeland (voorjaar 2019) is gemakkelijk en voorzien van de nodige cliffhangers. Leuk boek voor wie van dit genre houdt. Ik heb er alvast echt van genoten tijdens de paaspauze!

Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Gifspoor
Titel:
Gifspoor
Auteur:
Jet Van Vuuren
# pagina's:
374 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026352331
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips