Leestip van Jesse Vanwalleghem

Een echte aanrader

5 februari 2024

De Italiaanse bestseller De acht bergen is het parelstuk van schrijver en documentairemaker Paolo Cognetti. Met deze roman won hij meerdere prijzen wat ik verdiend vond nadat ik het boek had gelezen. De acht bergensleept je mee in de wonderbaarlijke wereld van het Italiaanse hooggebergte. Zelfs als je niet vertrouwd bent met de bergen, kan je nog altijd genieten van dit verhaal.

In dit verhaal leert een elfjarige stadsjongen genaamd Pietro het Italiaans hooggebergte kennen door zijn vader. Zijn ouders verhuisden van Milaan naar Grana, een klein Italiaans bergdorpje, toen Pietro elf was. Pietro komt daar in contact met een leeftijdsgenoot die Bruno heet. Bruno leeft al zijn hele leven in Grana en hij gaat niet meer naar school. Bruno en Pietro worden beste vrienden. Pietro’s vader neemt de twee jongens mee op talloze avonturen in de bergen. Beiden worden betoverd door het landschap en beleven hun gelukkigste periode in hun leven.

Hun jeugd blijft niet eeuwig duren en wanneer ze volwassen worden, zal hun relatie verslechteren. Na een heel ingrijpende gebeurtenis in Pietro zijn leven zullen Bruno en Pietro elkaar terugvinden. Ze beleven hun jeugd opnieuw en beginnen iets moois.

Wat centraal staat in dit verhaal, is de zoektocht naar geluk van Pietro en Bruno. Beiden vinden hun geluk in de bergen maar bij Bruno zijn dit niet alleen de bergen dichtbij Grana. De titel De acht bergen betreft de acht heilige toppen in Nepal. Bruno reist op meerdere momenten hiernaartoe in zijn leven maar het wordt jammer genoeg beperkt besproken door Cognetti. De schrijver is een krak in het verwoorden van de emoties die de hoofdpersonages voelen. Je voelt hun liefde voor de bergen en Bruno zijn gevoelens van spijt wanneer hij in de stad woont, als lezer.

Ik vind dit boek echt een aanrader om te lezen. Mensen die houden van de natuur en de bergen zullen dit boek zeker kunnen waarderen want de natuur wordt in dit boek op een formidabele manier verheerlijkt en beschreven. Ik was alvast onder de indruk. Dit boek was al één van de betere boeken die ik heb gelezen in mijn leven.

Synopsis

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Leestip van Jesse Vanwalleghem

De acht bergen
Titel:
De acht bergen
Auteur:
Paolo Cognetti
# pagina's:
239 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403197012
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap, Geluk, Alpen, Italië
Aanbevolen voor:
warm,
meeslepend,
dromerig

Gerelateerde leestips