Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

weeral een fantastisch verhaal van Addison

13 oktober 2022

Sinds Het licht van Luna Park, het debuut van Addison Armstrong, ben ik helemaal fan van deze auteur. Ze is jong, snijdt originele geschiedkundige onderwerpen aan en heeft een mooie beeldende schrijfstijl. Gezien haar jeugdigheid kan haar talent om verhalen op een inspirerende manier te vertellen alleen maar groeien. Maanden keek ik dan ook uit naar haar tweede roman De oorlogsbibliotheek. Dit keer neemt de auteur ons mee naar 1918 met het verhaal van Emmeline Balakin en 1976 met de belevenissen van Kathleen Carre. Beide zeer sterke vrouwen die hun mannetje zullen staan in een harde mannenwereld.

Emmeline Balakin houdt van boeken, ze zijn haar magische wereld om in weg te vluchten wanneer het haar allemaal teveel wordt. In Europa woedt de Eerste Wereldoorlog en ze werkt in het Dead Letter Office. Wanneer ze daar een brief tegenkomt geadresseerd aan Nicholas, een oude bekende van haar, die vecht voor het vaderland in Frankrijk besluit ze om niet meer van de zijlijn de oorlog mee te volgen maar actie te ondernemen. Als vrijwillige oorlogsbibliothecaresse vertrekt ze naar het front. Op deze manier kan ze, via boeken, gewonde soldaten helpen om te vluchten uit de harde werkelijkheid van de oorlog waar ze dagelijks mee te maken hebben, naar een mooiere magische wereld.

Kathleen is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, al jaren bereidt ze zich voor op dit moment: de eerste vrouwen die toegelaten worden op de United States Naval Academy. En ja hoor, zij werd geselecteerd om deel uit te maken van het selecte groepje vrouwen die toegelaten werd. Maar het is er niet makkelijk, de concurrentie is er keihard. Maar dan stuit ze op een geheim uit haar verleden, wat wel eens het einde van haar opleiding aan de Academy zou kunnen betekenen.

Wat een verhaal heeft Addison weer geschreven. Hoewel het voorspelbaar is en je kan raden wie Nellie en Emmeline zijn, neemt dit niets weg van het leesplezier. Het voorspelbare karakter is hier dan ook het enigste minipuntje van kritiek. De auteur heeft een mooie, beeldende schrijfstijl, waardoor je vanaf de eerste pagina in het verhaal gezogen wordt. Niet alleen vertelt ze een mooi, sterk verhaal, ze heeft bovendien oog voor detail. De oorlogsbibliotheek is een compleet werk waarin niets vergeten wordt, zelfs niet de gebeurtenissen die uit geschiedenisboeken geweerd worden. Net hierom vind Addison Armstrongs boeken zo sterk en fascinerend. Waar andere auteurs bepaalde onderwerpen links laten liggen en niet durven aanhalen, zal zij ze net oppikken. Deze auteur heeft dan ook een gezonde portie lef, waardoor ze steeds sterke verhalen neerzet. Het boek gaat namelijk over zoveel meer dan twee vrouwen die zich proberen te redden in een mannenwereld.

De sneer naar de manier waarop Afro-Amerikaanse soldaten behandeld werden tijdens de oorlog komt goed inbeeld. Zonder schroom verweeft Addison Armstrong hun verhaal in De oorlogsbibliotheek, hierbij heeft ze bovendien ook nog eens extra aandacht voor dat andere onrecht, tegen de oorspronkelijke bevolking van Amerika. Ik moest onmiddellijk denken aan de film Red Tails die enkele jaren geleden zelfs de Europese filmzalen niet haalde. (Zal het aan het onderwerp gelegen hebben? Waarschijnlijk wel).Met een klein woordje uitleg, kan je op de eerste pagina lezen dat de auteur het boek opdraagt aan haar zus Ryan, die momenteel een opleiding als piloot volgt. De link naar haar met het boek is onmiddellijk duidelijk, hoewel Emmeline haar verhaal afspeelt in 1918 en dat van Kathleen in 1976, blijft het een actueel thema. Nog steeds zijn er vrouwen die moeten knokken voor hun rechten in een overheersende en vijandige mannenwereld.
De twee verschillende verhalen van Emmeline en Kathleen weet de auteur op een verfijnde manier samen te brengen in het laatste hoofdstuk. Beide personages zijn krachtig en je leert hen ook echt kennen. Ik denk niet dat er lezers zullen zijn die niet van beide vrouwen zullen houden. Ik was vooral gefascineerd door de gebeurtenissen aan de United States Naval Academy. Als je er even bij stil staat dat dit nog helemaal niet zo lang geleden niet is…

Met De Oorlogsbibliotheek heeft Addison Armstrong nogmaals bewezen wat zij in haar mars heeft. Dit is een auteur om in de gaten te houden en die in de toekomst wel eens kan uitgroeien tot een heuse bestseller auteur. Vol spanning kijk ik alvast uit naar haar volgende werk. 5 dik welverdiende sterren (10 mag niet zeker?).

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De oorlogsbibliotheek
Titel:
De oorlogsbibliotheek
Auteur:
Addison Armstrong
# pagina's:
365 p.
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044362442
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen
Aanbevolen voor:
warm

Gerelateerde leestips