Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

lekker Italiaans

28 augustus 2023

In iedere keuken hoort een degelijk Italiaans kookboek. Maar de Italiaanse keuken is zeer uitgebreid waarbij iedere regio zijn eigen traditionele gerechten heeft. Twee jaar geleden reisde ik van de Amalfi kust tot aan Sicilië en leerde ik de plaatselijke specialiteiten kennen. Vooral deze van de Amalfi regio wisten mij te bekoren. Ik keek dan ook uit naar het nieuwe kookboek van Ursula Ferrigno: De Italiaanse keuken van Amalfi. Ursula is een gekende Italiaanse kok, opgeleid aan de Auguste Escoffier School of the Culinary Arts. Ze was vaak te zien in kookprogramma’s op onder andere BBC en heeft reeds een achttiental kookboeken op haar naam staan.

De eerste aanblik op het boek doet je onmiddellijk watertanden, het straalt Italië en Amalfikust uit. Op de cover prijken de gekleurde huizen van de kuststrook samen met enkele felgele citroenen, waar de streek voor gekend is. Het doet je onmiddellijk denken aan vakantie, zon, genieten en heerlijk Italiaans eten. Vanaf dat je de eerste pagina omslaat wordt het boek opgefleurd met wat kleurrijke foto’s van zowel de regio als de gerechten. De opdeling is zoals je deze kent van een Italiaanse menu kaart: antipasti, pane e pizza, pasta, platti principale en dolci. Bovendien werd er nog een deel contorni e conserve (groenten en conserveren) aan toegevoegd.

Elk hoofdstuk begint met een inleiding van de auteur waarbij ze de gebruiken en eetgewoonten van de regio uitlegt. Door de mooie omschrijvingen en de bijbehorende foto’s van Nassima Rothacker krijg je onmiddellijk zin naar daar af te reizen. Maar het blijft een kookboek en hierin staan de vele recepten centraal. De familie van de auteur is bovendien uit deze regio afkomstig, dus veel recepten zijn overgedragen via Ursula’s nonna.

Bij elk recept staan enkele elegante, kleurrijke foto’s. Wat het geheel visueel aantrekkelijk maakt. Als ik kook weet ik graag hoe het er uiteindelijk moet uitzien, om ergens een idee te hebben of ik het wel goed gedaan heb of niet, dus dit is zeker en vast een enorm pluspunt. De recepten zelf zijn veelal eenvoudig en worden op een duidelijke manier uitgelegd. Ook de ingrediënten zijn hier vaak eenvoudig te vinden, alleen de courgettebloem heb ik niet kunnen vinden. Hoe blij was ik dat er een recept in het boek stond met deze lekkernij, gezien ik deze al lange tijd wens uit te proberen. Jammer genoeg heb ik het hier nog niet kunnen vinden en dan ook niet kunnen uitproberen.

Doch ging er hier en daar iets mis bij het uitproberen van de recepten. De cake was zompig en bij andere gerechten klopte de smaak niet altijd met wat het eindresultaat zou moeten zijn geweest. Ik veronderstel dat er iets is misgegaan bij de omschrijving ervan of misschien een slordigheid in de vertaling? Dit laatste kon je bovendien ook merken aan het feit dat er een recept was waarbij alle ingrediënten in het Engels waren weergegeven in plaats van in het Nederlands. Niettegenstaande bevatte het boek heel wat gerechten die overheerlijk waren en heb ik bovendien weer enkele interessante technieken bijgeleerd.

Voor deze recensie maakte ik onder andere de paprika en mozzarella spiesjes, geroosterde tomaten van Ferrigno, mozzarella in een koetsje, salade van geroosterde paprika, dunne pasta met pittige tomatensaus, spaghetti van capri, gegrilde vis met muntsaus, gevulde kippenrolletjes en citroentaart uit Amalfi.

De Italiaanse keuken van Amalfi is een aanwinst voor jouw keuken. Zeker als je houdt van pasta zal je enkele interessante nieuwe technieken leren. Bovendien is het een erg prettig boek door de mooie afwerking met fijne foto’s. 3 sterren.

Synopsis

Meer dan zeventig Italiaanse recepten afkomstig uit de regio van de Amalfikust. Met aandacht voor de eetcultuur en de tradities van het Zuid-Italiaanse gebied. Met kleurenfoto’s.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De Italiaanse keuken van Amalfi : zonovergoten recepten van de magische kust
Titel:
De Italiaanse keuken van Amalfi : zonovergoten recepten van de magische kust
Auteur:
Ursula Ferrigno
# pagina's:
192 p. : ill.
Uitgeverij:
Edicola Publishing
ISBN:
9789493300590
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Gerechten ; Italië
Aanbevolen voor:
warm

Gerelateerde leestips