Dieter Tanghe
Leestip van Dieter Tanghe
Lezen is leven.

De drie meesterwerken van Anne Tyler

4 januari 2021

Anne Tyler stond dit jaar op de longlist voor de Booker Prize met haar nieuwste roman "Redhead by the side of the road". Ik herkende haar naam omdat ik lang geleden al eens "Breathing lessons/Ademlessen" van haar las. Met dat boek won ze in 1989 de Pulitzer Prize for fiction. Als mensen mij vragen wat het beste boek is dat ik ooit gelezen heb, antwoord ik heel vaak "Ademlessen". Nu ik haar naam zag staan op de longlist voor de Booker Prize, herinnerde ik me dat ik destijds het plan had opgevat om ook haar "Dinner at the homesick restaurant" en "The accidental tourist" te lezen. Samen met "Ademlessen" gelden die als de meesterwerken uit haar oeuvre. De boeken werden alledrie in de jaren 80 geschreven.
Begin dit jaar las ik "Dinner at the homesick restaurant", het boek dat Tyler zelf als haar beste bestempelt. Het was volop genieten.
Zopas las ik "The accidental tourist" en ook dat was opnieuw een voltreffer.

De boeken gelijken stilistisch heel erg op elkaar. Het zijn ook heel gewone verhalen over gewone mensen met kleine, excentrieke kantjes. Koppels waar het niet echt denderend gaat. Gezinnen die niet echt hecht aan elkaar hangen. Heel herkenbaar, ook wel grappig en vaak ontroerend en vooral warm verteld. Hoewel ik me kan voorstellen dat iemand anders er helemaal niks aan vindt, zou ik ze toch alledrie aan iedereen aanraden. De kans is heel groot dat je hier enorm van zal genieten. Wie er niks aan vindt, heeft gewoon ongelijk ;-)

Dieter Tanghe
Leestip van Dieter Tanghe
Lezen is leven.

The accidental tourist
Titel:
The accidental tourist
Auteur:
Anne Tyler
# pagina's:
353 p.
Uitgeverij:
Vintage
ISBN:
9780099480013
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
vrolijk,
warm,
droevig

Gerelateerde leestips