Leestip van Jani Van Roye

Relevanter dan ooit

27 februari 2023

Ken je dat gevoel dat je denkt: "Waarom heb ik dit boek niet eerder gelezen?" Dat had ik bij De pest van Albert Camus. In eerste instantie was ik een beetje huiverig om een boek over een epidemie te lezen - zeker in deze tijden - maar dit boek wist me meteen te pakken. Met meeslepende personages en een sterk plot, bleef ik maar doorlezen. In deze recensie vertel ik je waarom dit boek zeker het lezen waard is.

Waarom was ik zo geboeid door dit boek? Wel, ten eerste was het gewoon heel spannend. Je voelt de dreiging van de pest overal om je heen, en je leeft mee met de personages die proberen te overleven in deze onzekere tijden. Maar het gaat ook dieper dan dat. Het verhaal laat zien hoe mensen reageren op een existentiële crisis, en hoe ze daar allemaal op hun eigen manier mee omgaan.

De personages in het boek zijn voor mij het meest interessant. Er is bijvoorbeeld dokter Rieux, die ons als hoofdpersonage en verteller meesleurt in het verhaal. Hij offert zich op om anderen te helpen, aangezien hij zelf voortdurend het risico op een besmetting loopt. Dan is er nog Tarrou, iemand die positief in het leven staat en de pest op een optimistische manier probeert te verklaren. Hij probeert de mensen in de stad te laten inzien dat ze elkaar nodig hebben en dat ze samen moeten vechten tegen de pest. Alle personages zijn zo goed uitgewerkt, waardoor het verhaal net echt zou kunnen zijn.

Wat ik vooral mooi vond aan het boek, was de manier waarop Camus het thema van de solidariteit uitwerkt. Ondanks alle ellende en de dreiging van de dood, zijn er toch momenten waarop mensen elkaar helpen en steunen.

Maar laten we eerlijk zijn, De pest is geen boek om even snel tussendoor te lezen. Het vergt wel wat concentratie en inspanning. Maar als je jezelf er even toe zet om door te lezen, dan wordt je beloond met een bijzonder verhaal dat nog lang in je hoofd zal blijven hangen en je zal aanzetten tot nadenken.

Dus ja, ik kan De pest zeker aanraden. En als je dan toch thuis moet blijven vanwege een of andere pandemie, dan kun je net zo goed een boek lezen dat je iets kan leren over hoe we als mensheid omgaan met moeilijke tijden. Wie weet, misschien haal je er wel wat hoop uit!

Synopsis

Het uitbreken van een pestepidemie in een Noord-Afrikaanse stad met als gevolg het totale isolement stelt de bewoners voor fundamentele vragen over goed en kwaad.

Leestip van Jani Van Roye

De pest
Titel:
De pest
Auteur:
Albert Camus
# pagina's:
350 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403149202
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wereldoorlog II, Noord-Afrika, Algerije
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch,
meeslepend

Gerelateerde leestips