Leestip van Tibo Van Bossel

Wat een surprise!

27 februari 2023

"Op Zee" van Toine Heijmans is een spannende roman die de lezer meeneemt op een emotionele reis. Met Donald aan het roer en zijn zevenjarige dochter Maria aan boord, zeilt het duo van Denemarken naar Harlingen. Tijdens deze tocht verliest hij Maria uit het oog. Plots hoort hij haar stem in het toilet, wat hem gerust stelt. Woelige golven en een zware storm verhogen de spanning. Het lijkt er meer en meer op dat Maria niet meer op de boot aanwezig is. Ondanks de bizarre verdwijning zeilt Donald door naar de haven, waar hij tot een merkwaardige ontdekking komt. Dit onverwachte plot heeft mij enorm verrast. Het is voor mij de eerste keer dat een boek me op zo’n wijze heeft misleid.

In hoofdstuk zeven wordt er via een flashback ingegaan op Donalds innerlijke tweestrijd. Hij heeft het moeilijk op zijn werk. Hij werkt namelijk al vijftien jaar voor een bedrijf en beseft dat zijn collega’s steeds jonger worden en hij ouder. Zijn vrouw denkt dat hij in een midlifecrisis zit en stelt dan ook voor dat Donald zich gaat ontspannen. Hij onderneemt een zeilreis van drie maanden. Tijdens de zeilreis blijkt dat zijn psychische problemen niet verdwenen zijn. Sterker nog, het idee dat hij zijn dochter zou kunnen verliezen, maken zijn gemoedstoestand steeds instabieler. Toch slaagt de auteur erin door deze verhaallijn het thema psychisch welzijn aan te kaarten.

De korte hoofdstukken en de rijke, beeldende schrijfstijl zorgen voor een vlot verhaal. Ook de prachtige illustraties geven extra kleur aan het boek. Tot op pagina 172 lees je vanuit de ik-vorm, waarna er een overstap gemaakt wordt naar de hij-vorm. Dit zorgt voor een kantelpunt, want vanaf dan worden mysteries en raadsels opgelost.

"Op zee" is een uniek boek dat laat zien dat alles anders is dan verwacht. Als je houdt van wat geheimzinnigheid gecombineerd met een spannend verhaal, is het boek zeker een aanrader.

Synopsis

Een man keert zijn kantoor de rug toe en zoekt het avontuur gedurende drie maanden op zee, op zijn zeilboot.

Leestip van Tibo Van Bossel

Op zee : roman
Titel:
Op zee : roman
Auteur:
Toine Heijmans
# pagina's:
191 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Veen
ISBN:
9789020426557
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zeilen, Vader-dochterrelatie, Zee
Aanbevolen voor:
verrassend

Gerelateerde leestips