Leestip van Rune Delbare

De belofte: requiem voor de misdaadroman

27 februari 2023

In De belofte ga je mee met commissaris Matthaï op onderzoek. Je probeert de dader te vinden van een op gruwelijke wijze vermoord meisje. De commissaris bijt zich in de zaak vast. Hij wil de zaak hoe dan ook oplossen, want hij geeft zijn erewoord aan de ouders dat hij de dader zal vinden. De collega’s van de commissaris pakken echter de verkeerde man op, maar Matthaï is overtuigd van het onschuld van de dader. De commissaris rust niet en gaat ijverig op zoek naar de echte dader. Wanneer je de indruk krijgt dat de zaak onopgelost blijft, komt de schrijver, Dürrenmatt met een plotse wending. Tijdens de ontknoping van deze misdaadroman komt de waarheid als nog aan het licht. De auteur laat daarmee de lezer ingenomen achter, want er is een gesloten einde. Als lezer blijf je dus niet met vragen achter.

De auteur heeft een aangename schrijfstijl. Als er over de omgeving wordt verteld, is alles uitstekend uitgeschreven en kun je je het gemakkelijk visueel voorstellen. Naast de omgeving worden de emoties ook goed beschreven en kun je ze beter begrijpen. Het zorgt ervoor dat je dichter bij het verhaal komt te staan. Als lezer is het ook leuker om de ruimte visueel te kunnen voorstellen. Het leest vlotter als je de ruimtes visueel kunt voorstellen.

Naast de goeie beschrijvingen weet Dürrenmatt ook uitstekend over te brengen wat hij bedoelt. Daarvoor heeft hij geen omvangrijke hoeveelheid woorden te gebruiken. Dat komt omdat er simpele zinnen worden gebruikt om een belangwekkend verhaal te creëren. Ik vind dat een kunst om een misdaadroman in 150 pagina’s te kunnen vertellen.

Wat mij ook opviel was dat de belangrijkste personages niet uitgebreid werden voorgesteld. Je zat meteen in het verhaal. Je hebt de informatie niet nodig om aan het verhaal te beginnen en om het verhaal te begrijpen. Je leerde de personage wel een beetje kennen tijdens het lezen van het verhaal.

De belofte is een vlot misdaadroman. Het boek is een aanrader voor de liefhebbers van detectiveverhalen. Het is zeker het lezen waard.

Synopsis

Een commissaris van politie offert zijn carrière en persoonlijk geluk op als hij de ouders van een vermoord meisje belooft de dader te vinden.

Leestip van Rune Delbare

De belofte : requiem voor de misdaadroman
Titel:
De belofte : requiem voor de misdaadroman
Auteur:
Friedrich Dürrenmatt
# pagina's:
152 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025308452
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
tragisch

Gerelateerde leestips