Leestip van Tiffany Aliah Reid

All that glitters is not gold

28 februari 2023

Ik heb de thrillerroman Het Gouden Ei van Tim Crappé gelezen op aanraden van mijn leerkracht Nederlands, omdat thriller mijn lievelingsboekengenre is.

Rex Hofman en Saskia Ehlvest, een stel, zijn onderweg naar een vakantiehuisje. Als ze bij een benzinestation zijn, gaan ze tanken en haalt Saskia drankjes in de benzinestation, maar ze komt niet meer terug. Rex gaat haar zoeken maar nergens in het benzinestation is ze te bespeuren.

Acht jaar later is Rex met Lieneke op vakantie, zijn nieuwe lief. Saskia is na al die jaren nog altijd spoorloos verdwenen. Na een tijdje meldt iemand zich bij Rex thuis: een Frans sprekende man die beweert dat hij Raymond Lemorne heet. Hij vertelt aan Rex dat hij meer weet over de verdwijning van Saskia en hij vraagt of Rex mee wil gaan, zodat hij aan Rex uit kan leggen wat er is gebeurd MET Saskia. Dan krijgt Rex te horen dat Saskia dood is en dat hij de rest alleen te weten zal krijgen als hij hetzelfde ondergaat. Omdat Rex graag wil weten wat er is gebeurd, besluit hij om mee te gaan.

Rex krijgt een slaapmiddel en wordt een tijd later ergens alleen wakker. Hij ligt ergens alleen onder de grond op een matras. En dan beseft hij het zich: Saskia is levend begraven. Lieneke hoort verder helemaal niks meer van Rex en voor iedereen zijn Rex en Saskia voor altijd verdwenen.

Het begin vond ik wat saai en langdradig, omdat er voor mij te weinig spanning was. Dit kan ik wel nog begrijpen aangezien de personages dan werden geïntroduceerd. Toch vind ik het jammer dat alle spanning pas op het einde was. Naar mijn mening kon de auteur de spanning wat beter doorheen het verhaal hebben verdeeld.

Het boek was redelijk gemakkelijk te begrijpen en straight-forward. Het verbaasde me ook niet dat er geen diepe plot of ingewikkelde situatie verwerkt was, aangezien het boek maar 97 pagina’s telt. Dit vond ik enerzijds niet erg, omdat je niet verdwaalde in onnodige details. Er is sprake van een alwetende verteller, waardoor je ,als lezer, meer wist dan de personages zelf. Dit is nog een factor waarom het boek niet spannend genoeg voor me was.

Wie ik wel interessant vond was de antagonist, Lemore. Hij is een huisvader en scheikundeleraar, die zelfs een klein meisje uit de verdrinkingsdood heeft gered. Daarnaast is hij een koelbloedige seriemoordenaar, die twee studenten heeft doodgeschoten als oefening op zijn ultieme moordplan en Saskia en Rex levend hebben begraven.

Het Gouden Ei was niet mijn ding. Ik heb in mijn lees carrière al betere thrillers gelezen, maar ik heb er ook echt al véél gelezen. Dus misschien zal dit boek anderen wel bevallen.

Leestip van Tiffany Aliah Reid

Titel:
Het Gouden Ei
Auteur:
Tim Crappé
# pagina's:
97
Aanbevolen voor:
tragisch,
donker,
griezelig

Gerelateerde leestips