Indringend en actueel
INDRINGEND en ACTUEEL
Een adembenemende debuutroman om écht stil van te worden! Zo indringend en realistisch als een stevige Vranckx-documentaire. (Je waant je echt in Israël. De auteur verbleef verscheidene keren in Israël en had uitvoerig contact met verschillende families van (ex)-soldaten. Zie de lange lijst verantwoording achteraan in het boek.)
Het gaat over de tragische ondergang van een Belgische joodse jongen die door z’n vader op 13-jarige leeftijd meegenomen wordt naar Israël en daar streng opgevoed wordt tot Israëlische soldaat. Het verhaal wordt hoofdzakelijk verteld vanuit het standpunt van de Belgische (stief)moeder Lydia, die pas naar Israël afreist na een noodmailtje van haar (stief)zoon. Zij komt echter te laat: Immanuel is net gestorven als ze aankomt in Tel Aviv. Lydia onderneemt een zoektocht om haar zoon – van wie ze 10 jaar lang niets meer hoorde – postuum te leren kennen en te begrijpen.
De verlieservaring is zo menselijk en psychologisch knap uitgewerkt dat het de lezer niet onberoerd kan laten. Daarbij gaat de auteur de schuld- en spijtvragen niet uit de weg. Hoe en wanneer hebben de ouders gefaald? Hoe kun je menselijk blijven in een dwingend systeem?
Structureel is de roman knap opgebouwd. Door de flashbacks naar de Belgische periode voor de relatiebreuk tussen Lydia en de joodse vader Joachim krijgen we meer perspectief. Af en toe zitten we ook in het verwarde hoofd van Immanuel en geleidelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats.
Ook stilistisch niets dan lof: het drukkende klimaat, de stedelijke omgeving en de spanning rond de checkpoints aan de muur worden raak beschreven. Een actuele roman die blijft nazinderen.
Synopsis
Een vrouw gaat in op de noodkreet van haar stiefzoon in Israël, maar ze komt te laat; vervolgens maakt ze een roadtrip door het land, op zoek naar antwoorden.