Wanneer oorlog ieders leven verandert

8 februari 2024

Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr is een meeslepende oorlogsroman waarin je de Tweede Wereldoorlog vanuit een uniek perspectief leert kennen.

Het verhaal volgt aan de ene kant Marie-Laure. Ze is een jong blind Frans meisje dat veel tijd met haar vader in het Natuurhistorisch Museum in Parijs doorbrengt waar hij als slotenmaker werkt. Als ze twaalf is bezetten de Nazi's Parijs en vlucht ze samen met haar vader naar Bretagne terwijl hij één van de waardevolste schatten van het museum bewaart. Daar komt ze terecht bij haar oudoom die nog trauma’s met zich meedraagt van de Eerste Wereldoorlog.

Aan de andere kant lezen we het verhaal van Werner Pfennig. Een weeskind dat in een Duitse mijnstad opgroeit. Daar vindt hij een oude radio die hij gebruikt om zichzelf te leren hoe hij dit soort toestellen moet herstellen. Wanneer hij een luitenant-kolonel helpt door zijn kapotte radio te herstellen helpt hij Werner om naar Schulpforta te gaan, een school waar hij opgeleid wordt en deel wordt van de Hitlerjugend.

De verhalen van deze twee bijzondere personages komen op een prachtige manier samen. Dit zorgt voor een erg emotioneel plot.

Het verhaal maakt prachtig gebruik van tijdsprongen. Tijdens het lezen zou je denken dat de schrijver de verschillende hoofdstukken in willekeurige volgorde heeft geplaatst. Dit omdat er geen enkele vorm van chronologie in het verhaal zit. Toch is het niet moeilijk om het verhaal te volgen. Als lezer is het fijn om te zien hoe alle puzzelstukjes samenvallen naarmate je het einde van het boek nadert. Daarnaast is alles heel goed beschreven. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat er gebeurt en van de omgeving. De schrijver slaagt erin dit te doen zonder dat het boek saai of langdradig wordt. Op het eerste gezicht kun je denken dat dit boek vrij dik is en daardoor misschien niets voor jou is. Hierdoor mag je je echter niet laten afschrikken. Zelfs ik vroeg me in het begin af hoe ik mezelf door dit boek van ongeveer 540 bladzijden zou worstelen. Dit bleek echter geen probleem. Het boek is vlot te lezen.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die graag oorlogsromans leest dit boek eens in zijn handen gehad moet hebben. Het is een meeslepend verhaal met originele personages die ervoor zorgen dat je de Tweede Wereldoorlog vanuit een ander perspectief kan bekijken dan dat je in meeste verhalen terugvindt.

Synopsis

Door de Tweede Wereldoorlog en D-Day raken de levens van een blind Frans meisje en een jonge Duitse militair in St. Malo met elkaar verbonden.


Als je het licht niet kunt zien
Titel:
Als je het licht niet kunt zien
Auteur:
Anthony Doerr
# pagina's:
543 p.
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044367713
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wereldoorlog II, Liefde, Blindheid, Nazisme
Aanbevolen voor:
tragisch,
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips