Leestip van Elise Van den Houdt

Een duister meesterwerk

8 februari 2024

Het boek 'Het gouden ei' van Tim Krabbé is een boek dat je meesleept in een duister en intrigerend verhaal. Het begint als een normaal verhaal waarbij Rex en Saskia op weg zijn naar hun vakantiebestemming in het Zuiden van Frankijk. Ze moeten nog een laatste keer stoppen bij een tankstation voor ze hun reis kunnen verderzetten. Niks is minder waar want wanneer Saskia op mysterieuze wijze verdwijnt, begint Rex aan zijn zoektocht naar de waarheid. Deze zoektocht duurt ongeveer acht jaar totdat hij op een dag geconfronteerd wordt met de waarheid op een manier die hij nooit had verwacht.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is de manier waarop Tim Krabbé de spanning geleidelijk opbouwt. Dit doet hij aan de hand van flashbacks en flashforwards. Het verhaal wordt dus verteld vanuit verschillende perspectieven en wisselt tussen het heden en het verleden. Dit zorgde voor een spanningsopbouw die me op het puntje van mijn stoel hield. Ook het gebruik van ruimtes zorgt voor het creëren van spanning. Zo had je het verlaten tankstation in de nacht of het onafgewerkte huisje van Lemorne.

Het boek is eigenlijk verdeeld in verschillende delen. Zo is het eerste deel Rex en Saskia die onderweg zijn naar hun vakantiebestemming. In het volgende deel zit je dan weer jaren verder. Je wordt van het ene moment naar het andere geslingerd. Er komen ook telkens weer andere personages bij en voor mij was dit wat moeilijk te volgen. Tegen het einde werd alles dan wel weer duidelijk.

Daarnaast vind ik de titel ook zeer passend bij dit verhaal. Het Gouden Ei verwijst naar een nachtmerrie die Saskia ooit had. In deze nachtmerrie zat Saskia zogezegd vast in een gouden ei dat door het heelal zweefde. Alles was zwart en ze zou er altijd in moeten zitten. In de ruimte vloog nog zo'n gouden ei, als ze tegen elkaar zouden botsen zouden ze allebei vernietigd worden.

Wat ik erg knap vond aan dit verhaal is dat Tim Krabbé erin slaagde om in maar 97 pagina's zo'n ontroerend en meeslepend verhaal te schrijven. Ik las dit boek uit in één dag, en ik was van begin tot einde geboeid. 'Het Gouden Ei' is zeker een aanrader als je op zoek bent naar een boek dat je in één ruk kunt uitlezen.

Kort samengevat is het een boek dat lang zal blijven nazinderen in je gedachten. De combinatie van spanning en mysterie zorgt voor een onvergetelijke leeservaring. Een absolute aanrader voor liefhebbers van psychologische thrillers.

Synopsis

Een jongeman gaat op zoek naar zijn raadselachtig verdwenen levensgezellin.

Leestip van Elise Van den Houdt

Het gouden ei
Titel:
Het gouden ei
Auteur:
Tim Krabbe
# pagina's:
97 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044618068
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verdwijningen
Aanbevolen voor:
tragisch

Gerelateerde leestips