Leestip van Laure Noë

Hoe het leven zou zijn zonder de corrumperende invloed van de beschaving

2 februari 2023

Dit autobiografisch verhaal van Tim Krabbé zal je ongetwijfeld verrassen. De rode draad van het boek, de loodzware Ronde van de Mont Aigoual, klinkt misschien niet meteen bloedstollend, maar dat is het bij momenten zeker wel! De Renner is geen verslag van Renaat Schotte of Michel Wuyts, maar gunt je een bijzondere blik op de gedachtegang van de renner zelf.

Zelfs als je zelf niet bepaald een band hebt met de prachtige wielersport is het boek een echte aanrader. Een rasecht sportboek is het immers niet. Een mooiere omschrijving vind ik ‘een verhaal over het leven’, althans dat was toch mijn ervaring. Het gaat niet enkel over demarrages, waaiers en wieltjeszuigers, maar ook en vooral over het samenwerken, het blijven doorzetten en het bereiken van je dromen. Herkenbare zaken voor iedere professionele of wat minder professionele wielrenner. Die herkenbaarheid vindt men doorheen het gehele boek en laat dat nu net ook het succes ervan zijn. Van ingewikkelde sommen tot aardappelpuree tot de gedetailleerde analyse van mede-wielrenners. Deze tientallen zoniet honderden lukrake gedachtes zijn o zo herkenbaar voor iedereen die al eens een tochtje maakte op zijn koersfiets.

Ook het einde van het boek stelt niet teleur. De sprint, het hoogtepunt van een wielerwedstrijd, is hier ongetwijfeld ook het hoogtepunt van het boek. Wat normaal een gebeurtenis is van enkele snelle seconden, wordt hier weergegeven in een aantal bladzijdes. Dat klinkt misschien net langdradig, maar het illustreert op een weergaloze wijze hoe razendsnel een wielrenner moet nadenken, zijn strategie moet aanpassen en niet te vergeten moet trappen voor zijn leven.

Kortom een meer dan geslaagde leeservaring dus. Voor de twijfelaars: het boek lezen duurt amper even lang als de wedstrijd zelf. Waar wacht je dus nog op?

Synopsis

Autobiografisch verslag van een 137 kilometer lange bergwielerwedstrijd in Zuid-Frankrijk.

Leestip van Laure Noë

De renner
Titel:
De renner
Auteur:
Tim Krabbé
# pagina's:
157 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044640847
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wielrennen
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips