Leestip van Malin Verhaeghe

"Als wij niet dromen, wie dan wel?"

9 februari 2023

De roman ‘De verminkte koning’ neemt je mee door het wonderlijke universum van de grisha waar Sturmhond, zijn generaal Zoya en hartenwringer Nina Zenik te vinden zijn. Het is een boek met een overvloed aan magie, romantiek en spanning.

Het boek is het eerste in de duologie met dezelfde naam. Alle personages zijn al terug in vinden in eerdere werken van de schrijfster, Leigh Bardugo. Ik raad dan ook aan om eerst de andere boeken te lezen, aangezien dit een vervolg geeft aan bepaalde losse einden.

Wat zeer typisch is aan Bardugo, is de manier waarop ze haar boeken start. Er wordt altijd eerst een inleiding gegeven door een personage van wie je later niets meer van hoort, maar waar er wel cruciale informatie gegeven wordt voor het verdere verloop van het boek. Je moet dan ook wakker zijn om direct mee te zijn met de rest van het verhaal.

Door dit boek volgen we de personages via verschillende vertelperspectieven door twee verschillende verhaallijnen. Als eerste hebben we die van Nikolai en Zoya, die zijn op pad om Nikolai te verlossen van zijn ‘ongewenste gast’. De tweede is die van Nina, waarbij we haar volgen op haar missie om andere grisha te redden uit de handen van de Fjerdans.

Iets wat me ook beviel was het feit dat je af en toe tussen de regels kon lezen. Volgens mij wilde de auteur nog een diepere betekenis meegeven, namelijk dat je bent wie je bent, en dat dat helemaal goed is. Het boek gaat dan ook over zelfacceptatie en geaccepteerd worden door anderen.

Doordat je de gedachten van de personages zwart op wit ziet staan, krijg je er ook een zeer diepe band mee. Bardugo zorgt voor een echte betrokkenheid tussen lezer en personage. Zo kan je de chemie tussen de personages ook niet missen.
Verder heeft de schrijver ook een zeer poëtische schrijfstijl. Ik stond vaak even stil bij het lezen van bepaalde quotes. Één van mijn favorieten was: “Als wij niet dromen, wie dan wel?”.

Het boek is dus een aanrader voor liefhebbers van fantasieboeken . Er is veel spanning, avontuur en ook romantiek. Het is het ideale boek om in één keer uit te lezen op een gezellige zondagmiddag.

Synopsis

Nikolai, de jonge koning van Ravka, vecht samen met generaal Zoya tegen de Duisterling. Maar hij vecht soms ook tegen het monster in zichzelf. Intussen strijdt Nina, terwijl ze tegelijkertijd rouwt om haar geliefde Matthias, tegen de onderdrukking van de Grisha. Vanaf ca. 15 jaar.

Leestip van Malin Verhaeghe

De verminkte koning
Titel:
De verminkte koning
Auteur:
Leigh Bardugo
# pagina's:
528 p.
Genre:
Romans,
Fantasy
Uitgeverij:
Blossom Books
ISBN:
9789463492911
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
betoverend,
verrassend

Gerelateerde leestips