Leestip van Silke Lannoo

Hersenschimmen

9 februari 2023

Maarten is een oude man. Hij is al een lange tijd getrouwd met Vera. Zij merkt dat hij zich anders gedraagt de laatste tijd. Hijzelf ziet dit probleem niet. Hij beweert dat vergeten nou eenmaal hoort bij het ouder worden.

Het boek neemt je mee in Maarten zijn hoofd. Dit verhaal toont het proces van vergeten op een prachtige manier. Het begint allemaal met iets kleins en onbelangrijks, maar eindigt al snel in het verwarren en vergeten van belangrijke zaken. Soms vergeet Maarten dat zijn vader al een poosje dood is of vertrekt hij naar zijn werk ook al is hij al jaren met pensioen. De manier waarop de schrijver de verwarring en alle emoties die daarbij komen kijken weergeeft, is fenomenaal. Het beschrijft zijn ervaring. Door Maartens verwarring, kun je als lezer soms ook niet meer volgen. Hij herhaalt soms een zin of blikt plots terug naar een specifiek onderwerp. We kijken niet alleen vanuit Maartens perspectief, maar we lezen ook op een subtiele manier hoe Vera met dit alles omgaat. Dit is heel creatief gedaan van de schrijver!

Hersenschimmen is niet het typische boek over dementie. Dit meeslepende verhaal vertelt de harde waarheid over hoe de ziekte een invloed heeft op een jarenlange relatie. Zeker een aanrader dus!

Synopsis

Een dementerende man beschrijft zijn steeds groter wordende isolement.

Leestip van Silke Lannoo

Hersenschimmen / Bernlef
Titel:
Hersenschimmen / Bernlef
Auteur:
J. Bernlef
# pagina's:
176 p.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789021470924
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Dementie
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips